Nezaboravan provod na Tradicionalnom kotorskom maskenbalu uz 160 maski i nagradni fond od 3.800 eura

Kotor, (Media Biro) Tradicionalni kotorski maskenbal održan je sinoć u Poslovnom centru „Vukšić“ gdje se okupilo 160 kreativnih i bajkovitih maski, koje su uz muzičku podršku klape ASA VOĆE i Ansambla Toć napravili nezaboravnu atmosferu koja je trajala do kasno u noć.
Maskenbal je upriličen u sklopu Zimskih kotorskih karnevalskih fešti, koje organizuje JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor. Direktorica Kulturnog centra, Radmila Beća Radulović istakla je da su prezadovoljni sjajnom posjećenošću i dobrim uslovima pod kojima je maskenbal protekao.
“Srećni smo da baš mi kao Kulturni centar imamo priliku da baštinimo ovakve događaje. Kotorski karneval ima tradiciju od preko 500 godina, mi nastavljamo da čuvamo to naše nasljeđe i presrećni smo što je večeras ovako divno veče. Učesnici su uglavnom ljudi iz Boke koji prepoznaju ovu tradiciju karnevala i maskenbale. Imamo maske iz Tivta, Budve, Herceg Novog, Kotora,” saopštila je Radulović.
Među maskama su se našli likovi iz bajki, kultnih ostvarenja pop kulture, horoskopski znakovi, pečurke, bombe, dinamiti, predstavnici aristorkratije…. Od svih tih maštovitih maski, stučni žiri i publika imali su težak zadatak da odaberu najbolje, a dodatna motivacija svim učesnicima da se pokažu u što boljem svjetlu bio je nagradni fond od 3.800 eura.
Stručni žiri koji su činili Bojan Usanović, Vlasta Mandić, Mira Koh, Dušica Ivetić i direktorica Kulturnog centra Radmila Beća Radulović treće mjesto u kategoriji pojedinačnih maski i nagradu od 200 eura dodijeli su maski pod nazivom “Vrijeme je za igru”, drugo mjesto i 300 eura pripalo je Pepeljuzi, dok su prvo mjesto i 400 eura zaslužile Manite funge.
U kategoriji grupnih maski treće mjesto (500 eura) je osvojila grupa Karambol, drugo mjesto (700 eura) Zodijak, dok je prvo mjesto i nagradu od 900 eura osvojila grupna maska pod nazivom Peškarija.
Publika je takođe izglasala Peškariju kao najbolju, te su tako nagrađeni sa dodatnih 800 eura. Iza ove kreativne maske koja je na inovativan način predstavila morski svijet stoji vrijedni tim NVU Karampana.
“Ova godina je izvanredna kada su u pitanju konkurencija i maske i bilo je stvarno zadovoljstvo biti u konkurenciji. Mi smo svi maltene iz istog grada i okoline tako da je baš bilo zadovoljstvo nastupati na maskenbalu poslije korone, svi su se vratili tom nekom guštu i onom kotorskom momentu po kojem je naš grad poznat. Možda je to nešto što ovaj period u februaru čini specijalnim u Kotoru,” kazala je predstavnica NVU Karampana i pobjedničke maske Peškarija.
Značaj Tradicionalnog kotorskog maskenbala prepoznao je i sam predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, koji je istakao da osim što građankama i građanima Kotora nudi dobru zabavu pod maskama, ova manifestacija se uklapa kvalitetnu ponudu zahvaljujući kojoj je ovaj primorski grad atraktivan za turiste tokom cijele godine.
“Mi smo prije sedam dana zatvorili Kotor Winter Fest, večeras imamo Maskenbal, naredne nedjelje imamo Karneval, nakon toga nam počinje kruzing sezona, sezona turista. Kotor živi tokom cijele godine i siguran sam da će i narednih godina biti jednako tako,” kazao je Jokić.
Suorganizator Tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti jeste Turistička organizacija Kotor, koja svojim aktivnostima takođe teži da Kotor pozicionira kao centar karnevalskih svečanosti ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.
“Ove godine smo sa našim partnerima iz Kulturnog centra pripremili jedan sjajan program i veliki je odaziv grupa što je ohrabrujuće i ponovo imamo neke grupe kojih nije bilo prethodnih godina, što je divno. Karnevalske fešte privlače veliki broj gostiju u ovo doba godine kako iz Crne Gore, tako i iz cijelog regiona,” istakao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.
Nakon sjajnog Maskenbala, velika kulminacija Zimskih kotorskih karnevalskih fešti biće Tradicionalni kotorski karneval koji će, se nakon odlaganja zbog najave lošeg vremena, održati u nedjelju, 3. marta kada će mnogobrojni posjetioci moći da isprate veliku karnevalsku povorku, suđenje i spaljivanje karnevala, te da uživaju u nastupima lokalnih bendova – Vis Tetra i Ansambl Toć i velikom koncertu Crvene jabuke na Trgu od oružja.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …