Potpredsjednik Bečić sastao se sa eminentnim ekspertima u oblasti zaštite prirodne i kulturne baštine

Povod sastanka između potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića i eminentnih evropskih eksperata u oblasti zaštite prirodne i kulturne baštine, bila je zaštita kulturnog pejzaža Svetog Stefana koji se našao na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika i lokaliteta baštine za 2023. godinu.

Kažanegra je na početku sastanka zahvalila potpredsjedniku Vlade što je iskazao spremnost da sa njima podijeli ocjenu o nužnosti aktuelizacije ovog izuzetno značajnog pitanja.

Nil je kao jedan od prioriteta istakla neophodnost pridržavanja zakonskih normi u pogledu očuvanja kulturne baštine. ”Podsjećam da je Crna Gora potpisnica Faro konvencije Savjeta Evrope o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo, u skladu sa kojom države štite kulturno nasljeđe i poštuju prava građana na pristup i učešće u tom nasljeđu. Činjenica da je pristup Sv. Stefanu omogućen isključivo gostima i osoblju turističkog rizorta, znači da su mještani izgubili pravo da učestvuju u sopstvenoj kulturi, što se direktno protivi Faro konvenciji”, naglasila je Nil, dodajući da ”jedinstvena ljepota Sv. Stefana i Miločera moraju rukovoditi crnogorsku vlast prilikom rješavanja ovog pitanja. Oni zaista nisu samo kulturna baština Crne Gore, već i Evrope i cijelog svijeta”.

Jednu od glavnih prijetnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka, prema navodima Lurdes, predstavlja nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju. ”Zabrinuti smo zbog nezakonite gradnje kondo hotela velikih razmjera pored ulaza u Miločerski park, što će prouzrokovati značajnu štetu kulturnom i prirodnom bogatstvu ovog područja, narušavajući ljepotu priobalnog pojasa Crne Gore. Nadamo se da će detaljni urbanistički plan Crne Gore koji će biti objavljen za nekoliko sedmica predvidjeti očuvanje ovakvih lokaliteta u Vašoj državi”, zaključila je Lurdes.

Kako navodi dr Kisić, urađena je detaljna studija o aktivnostima koje su u proteklom periodu sprovedene na ovom lokalitetu. ”Radi se o nizu nelegalnih postupaka koji su doveli do eksploatacije Sv. Stefana u korist multinacionalnih kompanija, a prethodne vlasti tim povodom nisu uradile ništa. Stoga se nadamo da će odnos nove vlasti u Crnoj Gori biti sasvim drugačiji”, naglasila je.

Potpredsjednik Bečić je izrazio žaljenje što država godinama unazad ne pokazuje adekvatan nivo odgovornosti prema Svetom Stefanu, afirmišući potrebu da uložimo maksimalne napore kako bismo zaštitili naše prirodno i kulturno blago. “Urbanistički genocid kojem smo svjedočili u prethodnom periodu u Budvi i mnogim djelovima našeg primorja jedna je od većih izdaja naše zemlje i njene budućnosti. Zato moramo kao društvo izvući poruke, sačuvati i adekvatno planirati preostsli prostor, naročito vodeći računa o našim prirodnim i kulturnim draguljima”, izjavio je Bečić. ”Sveti Stefan i Miločerski park zaslužuju adekvatnu zaštitu, kao ne samo samo crnogorski, već i evropski ponos, kako bi ovaj biser crnogorskog primorja ponovo postao perjanica crnogorske turističke ponude, u kome uživaju kako lokalno stanivništvo i građani Crne Gore, tako i svi naši posjetioci. Hvala vam što se sa mnogo posvećenosti, iskreno i požrtvovano borite za zaštitu javnog interesa. To je najuzvišenija patriotska dužnost, jer to dugujemo svim budućim generacijama”, zaključio je Bečić.

Sastanku su, pored potpredsjednika Bečića i savjetnice Kaluđerović, prisustvovale i Dragana Kažanegra iz organizacije “Bankada”, naučnica dr Višnja Kisić, Lori Nil iz organizacije Europa Nostra i Lurdes Ljorens Abando iz Evropske investicione banke.

Provjerite slična mjesta

Abazović sa studentima Oksforda: Budite hrabri, odlučni i glasni u promovisanju svojih ideja, ne ćutite pred nepravdom

Bivši premijer Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović govorio je juče …