Blinken kritikovao Izrael kao nikada do sada: Kažu da žele zaštititi civile, a na terenu druga priča

Američki državni sekretar Antony Blinken, u svojoj najstrožoj javnoj kritici izraelskog vođenja rata protiv Hamasa u južnoj Gazi, rekao je da postoji jaz između deklariranih namjera vlade da zaštiti civile i broja žrtava.

“Dok stojimo ovdje skoro sedmicu dana u ovoj kampanji na jugu, ostaje imperativ da Izrael stavi prioritet na zaštitu civila”, rekao je Blinken na press konferenciji nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u četvrtak u Washingtonu.
“I dalje postoji jaz između namjere da se zaštite civili i stvarnih rezultata koje vidimo na terenu”, rekao je Blinken.

Izrael kaže da mora izbrisati militantnu skupinu Hamas nakon napada na Izrael prije dva mjeseca i, kako navode, “čini sve što je moguće kako bi civile izvukao iz opasnosti, uključujući upozorenja o vojnim operacijama”.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je odvojeno telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom. Biden je “naglasio kritičnu potrebu zaštite civila i odvajanja civilnog stanovništva od Hamasa, uključujući koridore koji omogućuju ljudima da se sigurno kreću iz definiranih područja neprijateljstava”, saopćila je Bijela kuća.

Više od 17.170 Palestinaca ubijeno je, a 46.000 ranjeno, prema ministarstvu zdravstva Gaze, od 7. oktobra, kada je Izrael počeo bombardirati Gazu kao odgovor na prekogranični napad militanata Hamasa koji kontroliraju enklavu. U napadu Hamasa poginulo je 1.200 ljudi, a 240 ih je uzeto kao taoci, prema podacima Izraela.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …