Medenica: Biće zanimljivo ko se upecao na mjerama tajnog nadzora, odlučiću kada ću ponešto da kažem

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u emisiji TV Vijesti ,,Načisto“ kazala je da je ,,vrlo sporno da li je ona zaista pisala poruke“ koje su protekle sedmice objavljene u medijima.

ANB I TELEFONSKE PORUKE
Objasnila je da je njen telefon dobrovoljno predat uz pristupnu šifru tužilaštvu, a ne policiji, jer zna kakva je procedura, da mora da se formira zapisnik, da moraju da prisustvuju dva svjedoka, da bi se telefon otvorio. Ona je navela da je Agencija za nacionalnu bezbjednost radila forenziku njenog telefona, ali – bez naredbe suda.

Govoreći o mjerama tajnog nadzora za koje je svojevremeno i sama izdavala naredbe, Medenica kaže da je 13 godina bila nadležna za potpisivanje mjera te da je za to vrijeme “ponešto vidjela”.

Iz razloga što poštujem sud, ne želim njih da diskreditujem i da dajem odbranu vama. Vi dobro znate da sam ja 13 godina po zakonu bila nadležna za potpisivanje mjera tajnog nadzora. Interesantno će biti da jednoga dana, da to što sam ponešto vidjela i ponešto kažem. Kada će to biti vrijeme, to je stvar moje odluke. Na tim mjerama upecao se i neko ko sada žari i pali pravosuđem,istakla je Medenica.

Ona je kazala i da od ANB-a dobija bez zavedenog broja, pečata, izvještaj o realizaciji digitalne forenzike telefona ,,ajfon“ koji je koristila.

– Moj telefon nije konfiskovan, ja sam ga dobrovoljno predala i korisničku šifru dala. Onog trenutka kada je trebalo telefon da se otvori, ja sam dala korisničku šifru – kazala je Medenica.

Govoreći o spornim porukama, Medenica ističe da njoj nikada nije dostavljen zapisnik o pretresima USB-a i drugog telefona koji je nađen.

-Ja apsolutno ne prihvatam da su ove poruke moje. Riječ je mogla da bude dodata, napisana ili izbrisana, kazala je.

KRŠENJE ZAKONA
Medenica je ostala pri stavu koji je saopštila na suđenju da je proces protiv nje montiran i da je riječ o političkoj odmazdi.

Naglasila je da ni ona niti njen branilac nijesu dobili materijal, odnosno prepis poruka, iako su više puta insistirali da dobiju sav dokazni materijal.

– Prilikom prigovora, odnosno pripreme ročišta, to je decidno naznačeno. Da taj materijal nedostaje i da tražimo da se dostavi. Ne samo taj, nego i 48 drugih koji su bili u popisu optužnice kao prilog nijesu nikad dostavljeni – objasnila je Medenica.

ODMAZDA
Medenica je rekla i da sada tvrdi da je sudski proces politička odmazda i da je ona u centru nje.

– Došla sam u emisiju – ne da bih davala odbranu, to ću uraditi na sudu – već da ukazujem na propuste. Sudnica je mjesto gdje će se raspraviti sve sporne strvari. A istraga je završavana tako što nikakvih prava nijesam imala, od samog mog hapšenja. Prije toga stvaran je taj ambijent u jednom vremenskom periodu, u kontinuitetu. Počev od tog da sam bila na ratištu, a nikad nogom nijesam kročila na ratište – kazala je Medenica.

Pojasnila je da je kada je uhapšena zaustavljena na aerodromu u Podgorici u takvom zdravstvenom stanju gdje joj se morala ukazati ljekarska pomoć, sa koferom ličnih stvari.

– Sin mi je od decembra mjeseca bio u Beogradu, na liječenju… Moj sin se, za razliku od Marovića, dobrovoljno vratio i dobrovoljno se stavio na raspolaganje – kazala je, između ostalog, Medenica.

Navela je da joj tada niko nije pogledao medicinsku dokumentaciju, kao i da su mediji objavili da je kod sebe imala 700.000 eura.

– Bivam lišena slobode i sumnja se u moju medicinsku dokumentaciju. Guglajući moj telefon našli su da sam pretraživala biografiju mog advokata Zdenka Tomanovića i to je bio razlog da poslije tri mjeseca boravka u pritvorskoj jedinici doda se kao tačka jedan: osnov za bjekstvo i karta u jednom smjeru – navela je ona.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je u februaru optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Optužnicom je predstavljeno da je njen sin Miloš Medenica organizator kriminalne grupe.

Osim njih, na optužnici su i tjelohranitelj Darko Lalović, te još više od deset osoba koje se terete za krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti i navođenje na protivzakoniti uticaj, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

– Kao i za omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja – piše u optužnici.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …