Sutkinja ukinula član zakona o PIO i spasila sebe gubitka funkcije

Za ukidanje člana 17. stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, glasala je i sutkinja Dragana Đuranović kojoj je, da je taj član zakona ostao na snazi, sudijska funkcija trebala prestati 18. decembra ove godine, saznaju “Vijesti”.

Ustav nalaže da sudijska funkcija prestaje i kada sudija “ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju”. Prema dosadašnjem tumačenju tog člana i praksi, sutkinjama je prestala funkcija kada napune 64 godine, a sudije kada navrše 66 godina. Sutkinja Đuranović je, prema biografiji na sajtu Ustavnog suda, rođena 18. decembra 1959. godine, tako da 64 godine puni za oko mjesec i po.

Ustavni sud nije obavijestio parlament
Sporno ukidanje ovog člana omogućava da ona nastavi funkciju dok ne napuni 67 godina ili stekne 40 godina staža, tako da je glasanjem za ukidanje ovog člana sebi produžila sebi mandat za još tri godine.

Do ukidanja ovog člana, kako je ranije navedeno iz Ustavnog suda, došlo je preglasavanjem jer je četvoro sudija, što je i minimalno potrebna većina, glasalo za, dvoje je bilo protiv i izdvojilo mišljenje. Tako da je glas sutkinje Đuranović bio odlučujući za ukidanje ovog člana, od čega i ona ima korist jer je dobila produženje funkcije.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …