Ustavni sud izazvao haos, u Fondu PIO još ne znaju šta će

Detaljnije podatke o sprovođenju odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) moći ćemo dostaviti nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, kazali su iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO). Tako su odgovorili na pitanje “Dana” da li će biti moguće penzionisanje osiguranika čiji su zahtjevi za ostvarivanje prava na starosnu penziju podnijeti prije odluke Ustavnog suda, ako se prije pravosnažnosti rješenja o penzionisanju objavi odluka Ustavnog suda u Službenom listu.

– Fond PIO Crne Gore će u svemu postupati u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore. Detaljnije podatke o sprovođenju ove odluke Ustavnog suda moći ćemo dostaviti nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore – kazali su “Danu” iz Fonda.

Iz te institucije su rekli da će odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO početi da se primjenjuje nakon njenog objavljivanja u Službenom listu, nakon čega Fond PIO više neće postupati po njoj.

Svi zahtjevi za ostvarivanje prava na starosnu penziju primjenom odredbe koja se ukida predmetnom odlukom Ustavnog suda podnijeti do momenta stupanja na snagu ove odluke biće pravovremeno obrađeni i, ukoliko su ispunjeni uslovi za ostvarivanje traženog prava, Fond će donijeti odgovarajuće rješenje – objasnili su iz Fonda.

U odgovoru na pitanje kako će se Fond PIO odrediti prema zahtjevima za ostvarivanje starosne penzije koji su podnijeti prije ukidanja odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO, kažu da će u svom postupanju u potpunosti poštovati odredbe 152 Ustava Crne Gore, po kojem se zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanje odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni.

S obzirom da su u jednom odgovoru na naše pitanje naveli da će pravovremeno obraditi sve zahtjeve podnijete do momenta stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, a u drugom da će poštovati odredbu Ustava koja kaže da se neustavne odredbe zakona ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanje odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni, pitali smo ih za objašnjenje – da li to znači da neće biti moguće penzionisanje osiguranika čiji zahtjevi su podnijeti prije odluke Ustavnog suda, ako se prije pravosnažnosti rješenja o penzionisanju objavi odluka Ustavnog suda u Službenom listu. Na to pitanje su odgovorili da će se o sprovođenju odluke Ustavnog suda detaljnije izjasniti nakon njenog stupanja na snagu.

DAN

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …