Pozvaće Galatasaraj u Berane, čuvaju uspomenu na Bakiće

Bratstvo Bakića iz sela Zabrđe kod Andrijevice pokrenulo je inicijativu da dovede poznatu tursku fudbalsku ekipu Galatasaraj da odigraju prijateljski meč u Beranama, u znak sjećanja na njihove rođake, Mila i Pavla, koji su svojevremeno, sticajem okolnosti, bili među osnivačima i igračima tog kluba.

“Mi smo razmišljali o tome ljetos, ali nekako nam je to ostalo nerealizovano. Radićemo na tome, i nadam se da ćemo gledati Galatasaraj na fudbalskom stadionu u Beranama. To će biti prilika i da poslije postavljanja table na spomen kapeli u selu prije desetak godina, to prijateljstvo učvrstimo”, kazao je za Portal RTCG Novo Bakić.

Novo je bio predsjednik ove andrijevičke mjesne zajednice kada je polovinom 2014. godine visoka delegacija iz Turske posjetila Andrijevicu i u selu Zabrđe otkrila spomen ploču rođacima Bakić, Milu i Pavlu.

Čak i u ovim krajevima, a kamoli šire, tada se po prvi put čula neobična priča o dva mladića, koji su čudnim putevima sudbine bili osnivači najpoznatijeg fudbalskog kluba u Turskoj – Galatasaraja.

Te godine u Andrijevicu je stigla visoka delegacija koju je predvodio tadašnji ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmet Nijaz Tanilir, dok je sa njim bila i potpredsednica evropskog fudbalskog giganta, fudbalskog kluba Galatasaraj iz Istanbula, Čandan Erčetin.

Gosti su donijeli dvije ploče, na našem i turskom jeziku, sa natpisom.

“U znak ličnog sjećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj, Mila i Pavla Bakića, s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj”.

Tako je krenula malo poznata priča među seljanima da su njihovi zemljaci, saplemenici i rođaci osnovali ovaj poznati klub, a da je Milo bio možda najbolji fudbeler u istoriji Turske.

Bliski rođaci Bakići, Milo i Pavle, prije stotinu dvadeset godina, kao učenici gimnazije u Instanbulu, zajedno sa svojim drugovima osnovali su Fudbalski klub Galatasaraj.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …