Optužnica SDT-a: Kad kokain padne u Njemačkoj Zvicer odmah zna sve

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je optuženi šef “kavačkog klana” Radoje Zvicer znao sve detalje njemačke policijske akcije protiv švercera kokaina na brodu “Budva” iako su takvi detalji bili poznati samo tadašnjem policijskom funkcioneru Dejanu Kneževiću. To se tvrdi u optužnici protiv Zvicera, Kneževića i odbjeglog policajca Ljuba Milovića, ali i još 18 lica, koju je SDT podiglo sredinom septembra. U tom se dokumentu navodi da je Zvicer 2. maja 2020. godine u 09. 20 časova znao sve pojedinosti zapljene opojne droge kokain na brodu “Budva” u Hamburgu.

Ističe se da o svemu svjedoči telefonska komunikacija preko aplikacije “Skaj”.

“Da je okrivljeni Radoje Zvicer okrivljenom Ljubu Miloviću istog dana, poslije pronalaska opojne droge na brodu “Budva” u Hamburgu, poslao poruku da će sada Dejo dobiti činova, što se očigledno odnosi na okrivljenog Dejana Kneževića, te konačno činjenice da je okrivljeni Radoje Zvicer dana 2. maja 2020. godine u 09.20 časova znao sve pojedinosti zapljene opojne droge kokain na brodu ‘Budva’ u Hamburgu, u pogledu broja torbi, ukupne količine, mjesta gdje je pronađena, lica koje je lice lišeno slobode, a te pojedinosti mu je saopštio okriljeni Ljubo Milović., Te su činjenice u to vrijeme bile saopštene jedino okrivljenom Dejanu Kneževiću, koji je jedini komunicirao sa organima otkrivanja i gonjenja SR Njemačke”, piše u optužnici.

U jednom slučaju u oktobru mjesecu 2020.godine, Zvicer je bio taj koji je, preko okrivljenog Ljuba Milovća, kod okrivljenog Dejana Kneževića inicirao da se prema Vuku Živkoviću odrede mjere tajnog nadzora, što je i učinjeno, kada je Odsjek za borbu protiv krijumčarenja droga, kojim je u to vrijeme rukovodio Knežević, inicirao proširenje mjera tajnog nadzora i prema ovom licu.

“A pošto je okrivljeni Dejan Knežević dva dana prije toga obećao okrivljenom Ljubu Miloviću da će to učiiniti. Iako je okrivljeni Dejan Knežević u odbrani tvrdio da sa okrivljenim Ljubom Milovićem nije u bilo kakvim bližim relacijama od poznaničkih, njegova odbrana je u potpunosti opovrgnuta citiranim SKY ECC komunikacijama”, navodi se u tekstu optužnice.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv ukupno 21 osobe, među kojima su visoki policijski službenici i operativci i navodni vođe i pripadnici crnogorskih narko klanova. Optuženi su za krijumčarenje više tona kokaina, pranje više miliona eura, zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja.

Među optuženima su odbjegli policajac Ljubo Milović, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović koji je u pritvoru i Dejan Knežević koji je prije hapšenja bio pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore.

Optužnica je obuhvatila i Radoja Zvicera koji je u bjekstvu a slovi za jednog od navodnih vođa “kavačkog” kriminalnog klana.

Svi oni terete se za krivična djela izvršena od 2019. godine do februara 2021. godine u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

Podsjetimo, u maju 2020. godine zvanično je isticano da je crnogorska policija, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Njemačke i američke aencije DEA, realizovala akciju koja je rezultirala presjecanjem rute krijumčarenja kokaina iz država Južne Amerike ka Evropi. Tada je na brodu “Budva“ u Njemačkoj zaplijenjeno je oko pola tone kokaina.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …