Popis ni na nebu ni na zemlji: Šta ako Spajićeva vlada ne bude izabrana prije 1. novembra

Ako nova vlada ne bude izabrana do utorka 31. oktobra, popis stanovništva moraće da počne 1. novembra, jer neće biti vremena za izmjenu Vladine uredbe kojom je određen taj datum, a nije jasno šta bi se onda dešavalo.

Odluku o odlaganju, koju je najavio budući premijer Milojko Spajić, mora donijeti nova vlada promjenom uredbe, kojom je u februaru određeno da popis bude održan od 1. do 15. novembra.

Sjednica Skupštine, na kojoj će biti izabrana nova vlada, nije još zakazana, kao ni nastavak one na kojoj treba da bude izabran šef parlamenta.

Pravni eksperti koje su “Vijesti” kontaktirale, nijesu saglasni o tome šta se događa ako Vlada odluči da prekine popis nakon što počne 1. novembra – može li ona nakon toga da stavi postojeću uredbu van snage ili da donese novu sa novim datumom održavanja popisa, niti kakve su posljedice eventualne takve odluke.

Svi su saglasni da nema pravnih prepreka da se popis prekine, jer bi to bio uobičajeni postupak u slučaju više sile, npr. prirodnih katastrofa, i drugih vanrednih situacija. Ali, drugi navode da može doći do diskriminacije popisivača i popisanih, čak i tužbi protiv države, dodatnog podrivanja povjerenja u popis i njegovog legitimiteta.

Jedan sagovornik “Vijesti” nije isključio mogućnost ni da Vlada premijera Dritana Abazovića, na primjer, 31. oktobra uveče, kada bude jasno da nova neće biti izabrana, ipak odloži popis kako bi se izbjegao “haos koji može nastati”, uprkos tome što se do sada tome protivila.

Drugi pravni ekspert smatra da bi u toj situaciji, Monstat, popisne komisije i popisivači, mogli da faktički ne sprovode popis, iako on formalno traje, dok Spajićeva vlada ne bude formirana i odloži ga.

“Vlada će biti sigurno izabrana najkasnije u utorak 31. oktobra”, rekao je “Vijestima” sagovornik iz vrha buduće vladajuće koalicije.

Da se popis odloži na mjesec dogovorili su se u ponedjeljak sa Spajićem predstavnici Demokrata, Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP). Dogovor je da odloženi popis počne 1. decembra.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …