Ukoliko Ćinćur i Pejović ,,prelome“, Milatović je shvatio poruku Eskobara

Poslanički klub Pokreta ,,Evropa sad“ sačekaće još dva dana definitivan stav poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović o tome da li žele da potpišu podršku kandidaturi Alekse Bečića za predsjednika Skupštine, i podrže Spajićev koncept vlade bez koalicije ,,Zajedno za budućnost Crne Gore“, saznaje Pobjeda. Izvor Pobjede iz vrha PES-a saopštio je da se čeka povratak Milatovića i kako će se on ponašati nakon jasnih stavova američkih zvaničnika, posebno Gabrijela Eskobara.

– Sačekaćemo stavove Ćinćur i Pejović dok se ne vrati šef države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović. Dio nas očekuje da nakon nagovještaja promjene stava Milatovića pred američkim zvaničnicima da i dvije poslanice promijene stav i počnu poštovati odluke stranačkih organa, kazao je izvor Pobjede iz vrha PES-a.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar saopštio je u četvrtak da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom sastanka sa američkim zvaničnicima u Njujorku signalizirao da je saglasan sa američkim stavom o vladi, što znači vlada bez koalicije ZBCG a na čemu insistiraju Ćinćur i Pejović.

Klub poslanika Pokreta ,,Evropa sad“ na održanoj sjednici u utorak odlučio je da pisanim putem zatraži izjašnjenje poslanica Ćinćur i Pejović hoće li podržati predsjednika Skupštine iz DCG Aleksu Bečića. Ćinćur i Pejović nijesu prisustvovale toj sjednici.

Izvor Pobjede, koji je prisustvovao sjednici, je saopštio da je, od 24 poslanika, 21 potpisao za Bečića, dok to, osim Ćinćur i Pejović, nije uradio ni poslanik UCG Vladmir Dobričanin ali da će sa njim biti razgovarano kao i sa ostalim partnerima.

– Statut je jasan i one moraju poštovati odluke Glavnog odbora, opštinskih odbora i kluba poslanika, jer u protivnom je moguće i isključenje, saopštio je izvor Pobjede. Za zakazivanje nastavka sjednice neophodno je samo 10 poslanika ali u PES-u žele da znaju na koga mogu tačno računati.

Kako je Pobjeda ranije objavila poslanice Ćinćur i Pejović kontroliše predsjednik države Jakov Milatović koji je do puta u SAD saopštavao da ne podržava koncept 44. vlade koji je predložio Spajić.

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjiama Pobjede, na dva održana sastanka Milatovića i Spajića koja su organizovana u Podgorici, aktuelni predsjednik države je lideru PES-a saopštio da nema nikakav uticaj na poslanice Ćinćur i Pejović(?!). Kada je od strane Spajića, koji nije povjerovao u tu priču, dobio ponudu da ima dva ministra u vladi koje on predloži u zamjenu za glasove Ćinćur i Pejović, Milatović je i dalje bio nijem. To, prema izvorima Pobjede, znači i otvorenu sumnju da se Milatović kontroliše ili koordiniše iz centara van Crne Gore.

Dodatnu sumnju pobuđuje i činjenica da se nastavak pregovora očekuje kad se Milatović vrati iz SAD, iako je predsjednik decidno rekao da ne želi više da učestvuje u toj priči. Ili je već sada postalo jasno da je Milatović postao nezaobilazan faktor u priči oko formiranja vlade.

Zapadni partneri upozorili Bečića

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjima Pobjede zapadni partneri su poslali poruku Demokratama da je bezrezervna podrška Spajiću crvena linija preko koje ne smiju preći. Poruka je upućena preko jednog visokog državnog funkcionera bliskom DCG.

– Ukoliko se to ne desi DCG će potpuno izgubiti povjerenje zapadnih partnera, saopštio je izvor Pobjede.

Nakon što su primili poruku, DCG je promijenila retoriku i sada je na stanovištu da Milatović i Spajić treba da nađu zajednički jezik oko formiranja vlade.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …