Sanckije, zamrzavanje imovine, obustava letova… – U Crnoj Gori gotovo tri puta manje ruskih turista

Ishitrena odluka Vlade prije godinu da prekine letove ka Moskvi, ali i zamrzne imovinu za desetine ruskih državljana, rezultirala je gotovo tri puta manjim dolaskom turista iz Rusije u našu državu. To jasno pokazuju podaci Monstata, objavljeni u njihovom polugodišnjem izvještaju.

Za šest mjeseci ove godine, kada su u pitanju dolasci i noćenja u Crnoj Gori, Rusi su jedva u Top 10 zemalja. Nekada su se smjenjivali sa Srbijom na prvom mjestu, a danas nisu ni blizu tog mjesta. Naime, za šest mjeseci Monstat bilježi dolazak i noćenje 55.757 turista iz Rusije. U istom periodu 2021. godine taj broj je iznosio 138.953, odnosno dva i po puta više.

Jasno je da je do pada došlo zbog sankcija, ukidanja letova ali i zamrzavanja imovine ruskim državljanima.

Zvuči paradoksalno ali više je turista u Crnu Goru, za pola godine, došlo iz Izraela i Poljske, nego iz Rusije, čiji državljani su godinama bili, tradicionalno, među najbrojnim gostima kod nas.

Podsjećamo, Crna Gora je, prije nešto više od godinu, zamrznula imovinu više desetina ruskih državljana i to bez odluke suda.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala. Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta kao i vlasnik i glavni urednik portal Biznis.me Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud uskoro treba da se izjasni.

Advokati iz Crne Gore su upozoravali Vladu da nije isključeno da će naša država morati da plati odštetu zbog zamrzavanja imovine bez odluke suda.

Adria.tv

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …