Umjesto “majbaha”, Milatoviću “mercedes benz”

Generalni sekretarijat Vlade dao je pozitivno mišljenje, odnosno odobrio da se Službi predsjednika Crne Gore na raspolaganje ustupi vozilo marke “mercedes benz E250”, registarskih oznaka PG MN 444. Iz kabineta predsjednika države Jakova Milatovića prethodno su uputili dopis Generalnom sekretarijatu Vlade u kojem su naveli da je zbog nedostatka vozila, a u cilju nesmetanog i kontinuiranog rada, potrebno ustupiti na raspolaganje vozilo marke “mercedes”.

– Kako je gore pomenuto vozilo za potrebe Službe predsjednika Crne Gore dato na korišćenje pomenutom organu, to Generalni sekretarijat Vlade smatra osnovan zahtjev koji mu je upućen od strane Službe predsjednika Crne Gore. Generalni sekretarijat Vlade angažovao je sudskog vještaka mašinske struke iz oblasti – drumski saobraćaj, kako bi izvršio procjenu pomenutog automobila u cilju ustupanja na raspolaganje. Sudski vještak mašinske struke Nikola Radović, diplomirani inženjer mašinstva – drumskog saobraćaja, dostavio je Generalnom sekretarijatu Vlade nalaz i mišljenje od 18. jula 2023. godine, u kojem je naveo da je vrijednost predmetnog vozila uzeta po katalogu sa zaračunatom amortizacijom i na osnovu opšteg stanja vozila i stanja na tržištu, te da vrijednost automobila konstatovana neposrednim pregledom vozila ukupno iznosi 12.948 eura. S tim u vezi, nakon dostavljenog nalaza i mišljenja, Generalni sekretarijat Vlade sačinio je predlog za usvajanje informacija o ustupanju na raspolaganje vozila marke “mercedes benz E250”, registarskih oznaka PG MN 444 – navodi se u vladinom dokumentu.

Od Mila dva “audija”

Bivši predsjednik države Milo Đukanović nedavno je saopštio da je pred odlazak sa funkcije “mercedes majbah” vratio ANB-u, a tom prilikom je saopštio i da je nasledniku ostavio na raspolaganje dva “audija A8” koja su mu poklonili dugogodišnji prijatelji iz inostranstva. Agencija za sprečavanje korupcije je zbog ovih poklona pokrenula postupak u odnosu na Đukanovića, ali još nije donijela mišljenje. Iz Đukanovićeve službe obezbjeđenja kazali su da prilikom vraćanja “majbaha” nadležni u ANB-u nijesu bili upoznati sa tom obavezom i sa samom procedurom, ali su nekoliko sati kasnije potvrdili da su spremni da preuzmu automobil, što je i učinjeno.

– Takođe, Službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila “audi A8” istog stepena bezbjednosti, poklon Službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika – naveli su tom prilikom iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ranije je saopštio da neće koristiti luksuzno vozilo marke “mercedes majbah”, koji je njegov prethodnik Milo Đukanović odbijao da vrati. “Majbah” je inače u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbjednost, kojoj je sada i vraćen, a vlada na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić najavljivala je njegovu prodaju. Drugi “majbah”, koji je bivši premijer Duško Marković koristio od 2017. godine, bio je oglašen na prodaju, a kako nije bilo zainteresovanih, prije godinu je ustupljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na korišćenje, i to za prevoz stranih štićenih ličnosti. Uprkos planu, nijedan od dva “majbaha” nije prodat uprkos najavama da bi se taj novac koristio u socijalne svrhe.

Dan

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …