Zelenski: Samo pobjeda garantuje očuvanje nezavisnosti i sprječavanje nove agresije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju povodom Dana državnosti svoje zemlje rekao je da više od hiljadu godina državnosti Ukrajine sugeriše da ne smiju stati i cjenkati se već pobijediti.

Na početku je rekao da svi Ukrajinci teže da sljedeće godine Dan državnosti slave na isti način, u slobodnoj prijestolnici, ali kao pobjednici.

“Više od hiljadu godina historije naše državnosti sugeriše da je potrebno pobijediti. Ne stati, nego pobijediti, ne cjenkati se, nego pobijediti. Ne oslanjati se na hirovite sudbine, nego pobijediti i izgraditi tako jaku državu da njen potencijal i sposobnost da se brani, vjera našeg naroda u sebe, oružje u rukama Ukrajinaca i jedinstvo svih zajedno u državi garantuju očuvanje državnosti Ukrajine i neponavljanje agresije na našu državu”, rekao je Zelenski.

Dodao je da ne vjeruje da će Rusija oklijevati da se vrati novom agresijom čak i ako budu pobijeđeni na cijelom teritoriju Ukrajine.

“Ali, pobjeda Ukrajine može i treba biti takva da svaki pokušaj neprijatelja da se vrati ne ide dalje od bolesne fantazije onih ludaka koji gaje takve planove. Naša državnost je naš odgovor na potrebu sigurnosti i mira za Ukrajinu. Državnost koju je teško odbraniti, ali još teže vratiti ako je izgubljena. To nikada nije samo dato. To je rezultat službe i rada za Ukrajinu”, kazao je Zelenski.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …