Rezultati izbora na Sjeveru: DPS sa partnerima zadržao vlast u Bijelom Polju i Plavu

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u većini opština na sjeveru u kojima su juče održani izbori.

DPS sa partnerima je ostao na vlasti u Bijelom Polju i Plavu, dok je izgubio Pljevlja, Žabljak i Kolašin.

U Plužinama je na vlasti ostala Socijalistička narodna partija (SNP), a Bošnjačka stranka (BS) u Rožajama.

DPS računa i na Šavnik, ali zbog ponavljanja glasanja na nekoliko biračkih mjesta, rezultat je još neizvjestan.

Glasanje u Šavniku obilježili su incidenti i veći broj nepravilnosti, zbog čega će izbori biti ponovljeni na pet biračkih mjesta.

DPS-SD je, prema podacima OIK-a, na 18 biračkih mjesta osvojio 429 glasova, Za budućnost Šavnika 474, a “Idemo ljudi” 80. Izlaznost je bila 50,53 odsto.

U Šavniku će izbori biti ponovljeni na biračkim mjestima Šavnik, Bijela, Komarnica, Mokro i Kruševice. Prema riječima predsjednika OIK-a Dušana Radanovića na tim biračkim mjestima nije dozvoljeno pojedinim biračima da glasaju, dok su prema njegovim riječima, pojedini članovi biračkih odbora i otuđili glasačke listiće.

Policija je podnijela više krivičnih prijava protiv članova pojedinih biračkih odbora jer nijesu građanima dozvolili da glasaju, a pojedini su i uzeli dio glasačkih listića. Kako su članovi biračkih odbora iz opozicionih partija kazali nijesu dozvolili da o sudbini Šavničana odlučuju ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim krajem.

Izbore u Šavniku obilježio je veliki broj novoupisanih birača, pa ih je tako u odnosu na parlamentarne izbore bilo više za 350, a u odnosu na lokalne izbore održane u maju 2018. godine 245 više.

Na lokalnim izborima u Šavniku koji su održani prije četiri godine, koalicija DPS-SD je osvojila 19 mandata (862 glasa), koalicija SNP-Demokratski front osam (381), dok su Demokrate, koje su izašle samostalno, osvojili tri mandata (152). Tada je izlaznost bila skoro 82 odsto.

U Bijelom Polju DPS-u najviše mandata
Koalicija “Prava stvar, još bolje za Bijelo Polje”, koju predvodi DPS osvojila je najviše mandata na lokalnim izborima u tom gradu i sa Bošnjačkom strankom može da formira vlast.

To je kazao nosilac liste, Abaz Dizdarević. On je saopštio da je “Prava stvar” u Bijelom Polju osvojila 18 mandata, Bošnjačka stranka pet, a sve ostale partije 14.

“Iz ovog izbornog procesa niko ne treba da se osjeti pobijeđenim, mi ćemo pozvati sve ostale suverenističke partije koje su nastupale na ovim izborima da se pridruže da zajedno gradimo Bijelo Polje”, rekao je Dizdarević na konferenciji za novinare.

Odbornik Demokrata u Bijelom Polju Marko Ljujić je kazao da na osnovu 75,9 odsto obrađenog biračkog materijala (do 23 sata) koalicija oko DPS-a (38,4 osto) i Bošnjačke stranke (9,81 odsto) ima oko 50 odsto glasova, koliko imaju koalcija “Idemo ljudi” i DF, “Evropa sad”, SNP i URA.

”Očekujemo da nam pristigne materijal sa još 25 odsto biračkih mjesta, nakon čega ćemo moći preciznije da se izjasnimo o rezultatima”, kazao je Ljujić.

Nosilac liste SNP-a Miodrag Mijo Vojinović kazao je da je razočaran rezultatom svoje partije u Bijelom Polju.

”Očigledno je da građani nisu prepoznali žrtvu koju je naša partija podnijela ulaskom u vlast na državnom nivou, i kao rezultat svega toga imamo rezultat koji nije na zadovoljavajućem nivou”, kazao je Vojinović, dodajuće da očekuje da ta partija uđe u lokalni parlament, ali da je to daleko od onog što su očekivali.

Bošnjačka stranka (BS) sa osvojenih pet mandata postigla je istorijski rezultat, kazao je nosilac liste Ernad Suljević.

Nositeljka liste “Može Bijelo Polje”, Suada Zoronjić zadovoljna je rezultom izbora u Bijelom Polju, nakon što je ta partija osvojila dva mandata. “Naravno, nismo zadovoljni time što je vlast ista, ali to je izbor građana. Postigli smo trostruko bolje rezultate u odnosu na parlamentarne izbore, i nešto bolje u odnosu na prethodne lokalne izbore 2018. godine”, kazala je.

Demokrate u Kolašinu očekuju mjesto predsjednika Opštine

DPS je izgubio vlast i u Kolašinu. Pokret “Zajedno gradimo Kolašin”, koji su činili DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti osvojio je između devet i deset mandata.

Nosilac liste koalicije Demokrate i Ujedinjena, Vladimir Martinović saopštio je da je njegova izborna lista, sa devet osvojenih mandata, najveći pobjednik izbora, te da će budući predsjednik opštine biti iz Demokrata.

Prema nezvaničnim rezltatima, koje je saopštila ta stranka, DF je osvojio četiri, Evropa sad tri, koliko će u budućem lokalnom parlamentu imati i SNP. Lista URA i slobodni građani osvojila je jedan, a Grupa birača, dosadašnji tradicionalni koalicioni partner DPS-a, dva mandata.

Martinović je kazao da će buduća kolašinska vlast “biti vlast svih građana bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. On je takođe rekao i da koalicija koju je predvodio neće dozvoliti ucjene ni od jednog političkog subjekta.

Nositeljka liste pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” Marta Šćepanović kazala je “Vijestima” da je zadovoljna načinom “na koji je protekao izborni proces, u jednoj zdravoj i demokratskoj atmosferi”.

Izborni dan u Kolašinu protekao je bez većih nepravilnosti, a na dva biračka mjesta desili su se manji incidenti koji nijesu poremetili izborni proces.

Na loklanim izborima 2018. godine DPS je osvojio 13 mandata, pa su minule četiri godine obavljali vlast sa GB, koja je imao tri i SD, koji je imao dva odbornika. Demokrate su u dosadašnjem sazivu lokalnog parmaneta imale šest, koalicija DF i SNP pet, a SDP dva odbornika.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …