Raičević (PZP): Vlada neće pasti, potrebna rekonstrukcija

Mislim da Vlada 19. avgusta ipak neće izgubiti povjerenje. Jedan od najvećih razloga za to je što izvršnu vlast provjerava trenutno najveći gubitnik na političkoj sceni, a to je Demokratska partija socijalista (DPS), sa svojim “kćerka partijama”, koje su godinama bile zajedno u koaliciji, kazao je u razgovoru za “Dan” poslanik Demokratskog fronta (DF) i Pokreta za promjene (PZP) Vladan Raičević.

Raičević navodi da ovakva vlada, zbog sastava, ali i načina na koji je nastala, odavno nema svoj legitimitet.

Ona je spremna za rekonstrukciju, odnosno resetovanje legitimne parlamentarne većine koja bi, da je pravde, formirala snažnu političku vladu i nastavila sprovođenje reformi do kraja svog mandata – rekao je naš sagovornik.

Ne nazire se konsenzus vodećih političkih snaga u Crnoj Gori koji bi se pretočio u dvotrećinsku većinu za izbor čelnika tužilaštva i temeljnu promjenu izbornog zakonodavstva. Dvotrećinska većina potrebna je da bi se promijenio Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i da se izaberu vrhovni državni tužilac i dio članova Sudskog savjeta. Sasvim je jasno da je stanje u sudstvu kost u grlu evropskih integracija. Vrlo je moguće da će Ustavni sud početkom septembra ostati bez kvoruma, jer sudija Miodrag Iličković stiče uslove za starosnu penziju. Ukoliko do 13. septembra, kada Iličković navršava 66 godina, ne bude izabran bar jedan sudija, najviša sudska instanca ostaje sa tri sudije i u blokadi, odnosno, sud ne bi mogao da donosi odluke. Raičević ističe da je Crna Gora u ovom trenutku institucionalno nedovršena država, pogotovo kad je sudska grana vlasti u pitanju.

– Iako pod sumnjivim i finalno netransparentnim okolnostima, skupštinski odbor je predložio listu kandidata za Sudski savjet, koji će, nadam se, biti izglasani u parlamentu, kako ne bi dozvolili potpunu blokadu, čak i one institucije koja daje pečat postojanju države – navodi poslanik.

Dan

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …