Danas o predlogu da EPCG otkupi imovinu Željezare

Sastanak na kome bi trebalo da se odlučuje o predlogu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić biće održan danas u sam sati u zgradi Vlade, saznaje Televizija Crne Gore. Na sastanak sa predstavnicima EPCG najavljen je i dolazak predstavnika turske firme Toščelik

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari Nikšić tim povodom obratio se pismom premijeru Dritnu Abazoviću ukazujući na benefite koje bi EPCG imala ako bi otkupila imovinu Željezare.

Kažu da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je kažu razrađen i projekat a ideja se pokazala opravdanom.

“Pri današnjim cijenama električne energije na berzi povrat ove investicije u narednih najmanje 20 godina ubrala bi kompanija koja bi bila u vlasništvu EPCG. Postavlja se pitanje zašto država odnosno EPCG ne bi sagradila solarnu elektranu koja bi činila 1/5 proizvodnje termoelektrane Pljevlja kada za to postoje idealni uslovi i kada je sadašnji vlasnik upravo imao namjeru da zadrži imovinu fabrike nakon otpuštanja zaposlenih sa istim ciljem”, kazali su zaposleni.

Kažu da bi u slučaju preuzimanja fabrike EPCG mogla da računa na brojne druge benefite.

Između ostalog tu navode proizvodnju kovanih legiranih čelika, korišćenje kapaciteta Radventa za interne potrebe fabrike i za pružanje usluga za potrebe tehničkog održavanja i remonta proizvodnih jedinica EPCG i za montažu solarnih panela na već započetim projektma u okviru EPCG.

Dodaju i da bi se opremanjem bivših proizvodnih hala u kratkom periodu obezbijedili uslovi za pokretanje velikog broja prerađivačkih kapaciteta EPCG.

Podsjećaju i da su stučnjaci iz Austrije i Italije prije par godina nudili opremu po principu ključ u ruke da su u prostorijama Željezare napravi centar za skladištenje podataka za potrebe lokalne samouprave, agencija, uprava i slično.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari izrazio je nadu da će prilikom donošenja odluke o sudbini Željezare uzeti u razmatranje navedene stavke i da će na sjutrašnjem sastanku biti odlučeno da se radnici Željezare vrate u proizvodne hale na obostrano zadovoljstvo i radnika i EPCG.

RTCG

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …