Poznat datum kada će TE Pljevlja biti ekološka

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja biće završena 15. oktobra 2024, kada će sva postrojenja biti puštena u probni rad.

To je “Vijestima” potvrdio menadžer projekta Zoran Šljukić.

Kazao je da radovi koji su počeli 27. aprila teku planiranom dinamikom i da je do sada urađena trećina građevinskih radova.

”Očekujemo da ćemo do kraja oktobra završiti kompletne građevinske radove, nakon čega će od marta naredne godine krenuti mašinski i montaža opreme. Projekat ekološke rekonstrukcije se sastoji iz osam segmenata, koje mi zovemo projekat ekološke rekonstrukcije. Trenutno se izvode radovi na šest segmenata: postrojenju za odsumporavanje, preradu otpadnih voda, startnoj kotlarnici, rashladnom tornju, postrojenju za transport pepela i šljake i prigušivaču buke. Radovi na denoksu i daljinskom grijanju grada počeće za dva mjeseca”, rekao je Šljukić.

Ekološku rekonstrukciju Termoelektrane radi konzorcijum koga čine kineska kompanija DEC International, Bemax, BBsolar i Permonte. Vrijednost radova je oko 60 miliona eura bez PDV-a, od čega je 45 osnovni ugovor, a 15 miliona odnosi se na adaptaciju kotla.

Šljukić tvrdi da će potrebna oprema iz Kine u Luku Bar stići u decembru, a da će u martu naredne godine krenuti njena montaža u Termoelektrani u Pljevljima.

Radovi koji se budu izvodili, kazao je Šljukić, ne zahtijevaju obustavu rada Termoelektrane u narednoj godini. Veći zastoj u trajanju od sedam mjeseci planiran je 2024. godine.

”Planirano je da 15. oktobra ekološki rekonstruisanu Termoelektranu pustimo u probni rad pet mjeseci, a nakon ispitivanja opreme obaviće se tehnički prijem”, rekao je menadžer projekta ekološke rekonstrukcije pljevaljskog bloka.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …