Vlada podržala rožajske drvoprerađivače 300.000 eura

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović prisustvovao je potpisivanju ugovora sa dobitnicima bespovratnih sredstava u okviru realizacije projekta „Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru u opštini Rožaje“.

Projekat „Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru u opštini Rožaje“, u okviru kojeg su potpisani ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava-grantova, finansiraju EU i Vlada Crne Gore, a ukupan iznos sredstava koja se raspodjeljuju po ovom konkursu iznosi 300.000 eura.

Ovom finansijskom podrškom, Ministarstvo rada i socijalnog staranja želi pružiti dodatnu podršku razvoja Rožaja, kako bi se smanjio procenat nezaposlenosti žena i muškaraca kroz razvoj njihovih profesionalnih vještina, radnih navika i kreativnosti u sektoru prerade drveta. Istovremeno, projekat će doprinijeti poboljšanju ljudskih i proizvodnih kapaciteta malih i srednjih preduzeća za finalizaciju proizvoda, kao i dalji razvoj drvoprerađivačkog sektora u Rožajama“, kazao je ministar Adrović i istakao da je neophodno da institucionalno, ali i kao društvo prepoznamo značaj i mogućnosti koje se pružaju kroz Evropske fondove, ali što je i važnije, na najbolji način iskoristimo prilike za razvoj naše zajednice.

Predsjednik Opštine Rahman Husović pozdravio je prisutne i kazao da Rožaje ima bogatu tradiciju kada je u pitanju drvoprerađivački sektor proizvodnje.

Cilj nam je da otvaramo radna mjesta u okvirima tradicionalnih grana privređivanja. Rožajski drvoprerađivači imaju mnogo znanja i iskustva koja možemo upregnuti u pravcu razvoja naše opštine. Ovim i sličnim projektima čije sprovođenje planiramo otvaramo nove perspektive pred mladim ljudima i kreiramo nova radna mjesta u realnom sektoru proizvodnje“, kazao je predsjednik Husović.

Sagovornici su zajednički ocijenili da se kroz projekat „Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru u opštini Rožaje“ raspodjeljuju sredstva za podršku preduzećima koja će unaprijediti zapošljavanje i konkurentnost u oblasti drvoprerade, te da su ih dobila preduzeća koja su bila najkonkurentnija sa svojim projektnim predlozima.

Cilj je da podstičemo konkurentnost u privredi koja ima kapacitete da se razvija na domaćem, ali i regionalnom tržištu, kako bi na osnovu svojih znanja i mogućnosti mogla da učestvuje na zajedničkoj tržišnoj utakmici Evropske unije, čemu će Ministarstvo rada i socijalnog staranja i rožajska lokalna uprava dati punu podršku – poruka je sa današnjeg događaja.

Ministar Adrović sa saradnicima posjetio je i rožajski Centar za socijalni rad i Dnevni centar da djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …