Suša će koštati EPCG preko 100 miliona eura, građani da štede struju

Zbog suše i slabe proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, Elektroprivreda će u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) ukupno morati da uveze 294 gigavatsata (GWh) električne energije, što će po sadašnjim cijenama na berzama koštati 100 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede “Vijestima”.

To znači da EPCG sada nedostajuće kilovatsate električne energije kupuje po cijeni od oko 34 centa, dok ih građanima prodaje za po oko četiri centa, čime trenutno pravi velike gubitke jer struju kupuje po 8,5 puta većoj cijeni nego što je prodaje potrošačima. Crna Gora je jedna od rijetkih država u kojoj ove godine nije bilo povećanja cijena električne energije.

Sa naknadama koje dobijaju druge energetske kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator tržišta, regulatorna agencija, troška za podršku obnovljivim izvorima… ukupna cijena kilovatsata sa porezom iznosi oko 10 centi. Nove cijene električne energije za narednu godinu Regulatorna agencije treba da odredi do kraja ove godine.

Nada u jesenje kiše
EPCG se nada jesenjim kišama nakon kojih više neće biti potrebe za uvozom električne energije, već će je imati za izvoz čime će nadoknaditi gubitke iz ova tri ljetnja mjeseca. Kompanija je početkom godine imala značajne viškove električne energije za izvoz, ali je kasnije u aprilu i maju zbog redovnog remonta Termoelektrane morala da uvozi velike količine.

”Za prvih pola godine EPCG je izvezla 719 GWh električne energije u vrijednosti od 132,5 miliona eura. Istovremeno uvezli smo 664 GWh vrijedna 107,1 milion eura. Podsjećanja radi, uvoz znatnih količina energije nastavljen je i tokom trećeg kvartala. Procjenjujemo da će nam za potrebe pokrivanja crnogorskog konzuma u tom periodu biti potreban dodatni uvoz od 294 GWh električne energije, što će nas, posmatrajući trenutne cijene, koštati oko 100 miliona eura. Ponavljamo da stabilizaciju situacije očekujemo s pojavom prvih kiša u oktobru, ali rano je za prognoze, vidjećemo kako će sve to izgledati”, naveli su iz EPCG.

EPCG je prije pet dana uputila apel građanima da racionalno troše struju da ne bi bilo restrikcija, ali zasada ne planiraju pokretanje kampanje u cilju racionalizacije, jer, kako kažu očekuju da će građani razumjeti situaciju i dobrovoljno smanjiti potrošnju.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …