Lavrov razgovarao s Blinkenom: Rat će završiti brže ako prestanete slati oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) razgovarao je danas s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Razgovor je bio iskren i direktan, rekao je Blinken, javlja CNN.

Ovo je prvi put da njih dvojica razgovaraju od početka rata u Ukrajini.

  • Pritisnuo sam Kremlj da prihvati prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner – rekao je Blinken.

CNN je ranije objavio da je SAD spreman razmijeniti osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta za američkog zarobljenika. Blinken je rekao i da su razgovarali o dogovoru o sigurnom tranzitu ukrajinskog žita kroz Crno more.

  • Želimo vidjeti napredak što je prije moguće – rekao je Blinken.

Također je naglasio da “svijet neće priznati aneksije” i da će “nametnuti dodatne troškove Rusiji ako krene ostvarivati svoje planove”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas Blinkenu da Vašington ne ispunjava obećanje da će opskrba hranom iz Rusije biti izuzeta od sankcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi i da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da će zapadne isporuke oružja samo odužiti sukob.

Avaz

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …