ŠEHOVIĆ: Smijeniti Vladu koja funkcioniše po principu ,,kilo izdaje spram pola kila funkcija“

Nije za očekivati da premijer, koji je čitavu državu podredio trenutnim vlastima u Beogradu i Aleksandru Vučiću, prihvati suštinske izmjene tzv. temeljnog ugovora jer to neće prihvatiti njegovi nalogodavci po čijem diktatu radi – ocijenio je u intervjuu Pobjedi Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata i poslanik.

Šehović je poručio da je „nakon sluganske politike za koju je vezao sebe i svoju partiju“, Abazovićev „novi, željeni prirodni partner za potencijalnu većinu za pravosuđe – DF“.

– Znajući da SD neće podržati nijedno kadrovsko rješenje koje je mimo državnih interesa, okrenuo se, naravno, onima koji su mu bliski – krajnjoj desnici koja je njegovo prirodno okruženje, nudeći im, kao na pijaci, jedan temeljni za tri ruke u parlamentu. To je ta pilićarska politika koju SD prezire i upravo zato nećemo i ne možemo reći da li ćemo podržati ponuđena rješenja ili ne. Jer naše odluke nijesu posljedica političke trgovine – kazao je Šehović, poručujući da treba smijeniti Vladu koja funkcioniše po principu ,,kilo izdaje spram pola kila funkcija“.

POBJEDA: SD je pripremio inicijativu za skraćenje mandata parlamentu. Postoji li u Skupštini većina koja bi podržala takvu inicijativu i koja?

ŠEHOVIĆ: Zavisi kako prilazite stvarima. Ako gledate racionalno i politički pošteno, tu ne bi imalo šta da se misli: DPS i SDP su sami javno otkazali podršku Vladi zbog političke prevare kojoj su, po sopstvenom priznanju, bili izloženi, kada je mimo njihovog pristanka, dogovora i volje, usvojen tzv. „temeljni ugovor“.

Uz to, dio manjinskih partija takođe je bio protiv ugovora, a očekivano bi bilo da inicijativu podrži i dio ostalih partija koje su do sada imale samo oštre kritike ove vlade. Da ne govorim o tome da je tzv. temeljni ugovor usvojen ,,običnom“ većinom, iako se Abazović političkim sporazumom u susret formiranju Vlade, koji su potpisali i svi ostali njeni konstituenti, obavezao da će se takve osjetljive odluke donositi kvalifikovanom većinom.

Što u prevodu znači da je – prevario sve konstituente Vlade koji su na taj sporazum stavili svoj potpis. Kad bismo, dakle, logicirali kao svaki prosječan građanin, vjerovatno ne bismo mogli da vjerujemo da je ova vlada i dan nakon takve prevare opstala. Ukoliko pak situaciju sagledavamo oportunistički, konstantno vagajući između ,,kila izdaje spram pola kila funkcija“, a to je, nažalost, princip funkcionisanja koji Abazović u Vladi želi da nametne, onda bi već ishod inicijative išao u drugom pravcu, za koji se nadam da nije realan.

Zato je posljednja ura da se stavi tačka, da se sa riječi pređe na djela i da se takva vlada smijeni. Ne sjutra, nego juče. Želim da vjerujem u prije svega političko dostojanstvo suverenističkih partija, ali i svih drugih odgovornih društvenih činilaca na našoj političkoj sceni i uvjerenje da ne žele da tvore vlast sa nekim ko je postao bukvalno sinonim za političko šibicarenje. Što su, da bi stvar bila gora, itekako osjetile na sopstvenoj koži. Mada je to i bilo očekivano, jer kad uđete u pogrešan voz, a ova vlada to jeste, svaka sljedeća stanica je pogrešna.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …