Policajci nezakonito rade kao obezbjeđenje, Uprava policije ne zna o tome ništa

Uprava policije nema podatak koliko njenih službenika je privatno angažovano kao obezbjeđenje u lokalima, noćnim klubovima ili radi kao privatno obezbjeđenje pojedincima.

Ovo proizilazi iz odgovora Uprave policije dostavljenih Pobjedi samo nekoliko dana nakon incidenata u kojima su četiri policijska službenika ranjena u dva primorska grada, u dva lokala, gdje su, prema tvrdnjama naših izvora, bila zapošljena kao obezbjeđenje. Jednom od njih život je ugrožen, dok su ostala trojica prošla sa lakšim povredama.

Ubrzo nakon ova dva nemila događaja, na društvenim mrežama pojavilo se mnoštvo komentara – od onih koji podržavaju službenike policije koji rade kao privatno obezbjeđenje, uz opravdanje i obrazloženje da su im plate male, da rade za bijedni novac, da ih je muka natjerala da stoje ispred vrata primorskih lokala, do onih osuđujućih, uz napomenu da isti ti policajci koji su privatno zaduženi za čuvanje gostiju noćnih klubova, sjutra trebaju da se suoče sa ,,poslodavcima“ prilikom racija, zapljena…

Pobjeda je ovim povodom uputila pitanja Upravi policije, tražeći odgovor da li imaju saznanja da su ranjeni policajci radili kao privatno obezbjeđenje u lokalu ,,Habana“ u Sutomoru, čiji vlasnici su bezbjednosno interesantne osobe i ,,H2O“ u Ulcinju.

– Uprava policije ne raspolaže saznanjima da povrijeđeni policijski službenici vrše obezbjeđenje objekata ili ličnosti. U odnosu na navedeno, spisi predmeta će biti upućeni Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova na dalju nadležnost – saopštili su iz Uprave policije.

Kako su naveli, Zakonom o unutrašnjim poslovima je propisano da policijski službenik ne smije samostalno obavljati privrednu ili drugu djelatnost, niti obavljati poslove ili pružati usluge pravnom ili fizičkom licu.

– Izuzetno, kako je propisano ovim zakonom, policijski službenik može van redovnog radnog vremena i po prethodno pribavljenom pisanom odobrenju ministra ili lica koje on ovlasti, obavljati samostalno ili kod pravnog ili fizičkog lica poslove koji ne utiču na zakonito i pravilno obavljanje unutrašnjih poslova – naveli su iz policije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …