Slabo održavanje automobila “stigne” na naplatu do Mateševa

Sve slabosti automobila dolaze do izražaja prilikom velikog naprezanja motora na zahtjevnim putevima, kakav je zbog visinske razlike od više od hiljadu metara novootvoreni auto-put Smokovac – Mateševo.

Četrdeset i dva kilometra duga dionica “Princeza Ksenija” otvorena je u četvrtak ujutro, a do juče poslije podne na njoj su planula četiri automobila.

Iz državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje auto-putem, navode da je riječ o tehnički neispravnim vozilima, starim 15 i više godina.

Auto-mehaničari upozoravaju da je automobil podvrgnut velikom naprezanju, pogotovo ako motor radi na velikom broju obrtaja, tokom uspona sa sedamdesetak metara nadmorske visine, sa Smokovca, do Mateševa koje je na više od 1.100 metara iznad nivoa mora.

Ističu da su vozila projektovana tako da bez problema podnesu ovakav režim rada. Međutim, nakon dužeg vremena eksploatacije, dolazi do starenja i zamora materijala, pa na ovakvoj dionici auto-puta dođu do izražaja sve slabosti.

Navode da do zapaljenja automobila može doći zbog više razloga, od poroznih i krtih crijeva za dovod goriva, preko oštećene izolacije električne instalacije, do paljenja tečnosti koja procuri iz motora i hidrauličkih sklopova i dođe u dodir s vrelim djelovima motora ili izduvnim gasovima.

Naravno, rizik se povećava sa starošću vozila, ali i neredovno održavanje i servisiranje može da dovede do neželjenog scenarija…

Iz “Monteputa” su apelovali na građane da s neispravnim vozilima ne izlaze na dionicu “Princeza Ksenija”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …