Udarne vijesti

U Trstu Balkanci kupuju stanove jeftinije nego ovdje: Kvadrat na obali mora i za 1.250 eura

Nakon što su u potrazi za nekretninama Balkanci počeli da obilaze atraktivne destinacije u Grčkoj i Turskoj, sve više državljana Srbije je pohrlilo i u Trst.

Razlog za to je kada pogledamo prosječne cijene stanova očigledan. Naime, po ceni jedne garsonjere u Beogradu (oko 50.000 eura) u Trstu se prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine do 50 kvadrata s tim što se za razliku od srpske prijestonice gde vam sa prozora pogled uglavnom puca na komšiluk, u ovom italijanskom gradu ste uglavnom okrenuti ka moru.

“Gledala sam stan od oko 60 kvadrata u Trstu, kog agencija za prodaju nekretnina ceni na 60.000 evra. Agent za prodaju mi je tokom obilaska napomenuo da je u Trstu sve više naših koji kupuju stanove i apartmane. Samo u zgradi u kojoj sam ja gledala nekretnine ima 5 stanara iz Srbije, priča za “Blic” B. J. koja se na taj potez odlučila nakon preporuke prijatelja.

Cijene

Što se cijena kvadrata u Trstu tiče, prema podacima tamošnjih agencija za prodaju nekretnina, one se kreću između 1.250 eira do 3.950 eura. Na cene kvadrata u Trstu najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

Garsonjera površine 25 kvadrata, prodaje se preko interneta za 33.000 evra. Ovaj stan namenjen za studente, kako stoji u opisu, kompletno je opremljen i nalazi se na 1. spratu.

Mali jednosobni stanovi se prodaju po cijenama od oko 50.000 eura. List piše kako je pronašao 2, jedan površine 54 kvadrata na periferiji Trsta koji se prodaje za 48.450 eura, i jedan površine 45 kvadrata koji je u širem centru grada koji se prodaje po ceni od okruglo 50.000 eura. Oba stana su u starogradnji, renovirani i kompletno opremljeni.

Veći stanovi, kao jedan četvorosoban površine 82 kvadrata, prodaju se po cijeni od 72.000 eura i više. Taj od 72.000 eura je kompletno opremljen, renoviran a kako su vlasnici istakli ima 2 spavaće, 1 dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, kupatilo i zatakljenu terasu.

Kako da kupite stan u Italiji?

Vrlo često agencije u Italiji od kupaca traže pismenu ponudu za kupovinu imovine i isto tako vrlo često traže da se položi depozit kako bi bili sigurni da ostajete pri kupovini. Na internetu se i toplo preporučuje i advokat ili pravni savjetnik kako bi se lakše čitava procedura završila.

Kada se postigne dogovor sa agencijom dužnost unajmljenog advokata je da izradi preliminarni ugovor ili Compromesso. Ovim ugovorom se ne prenosi vlasništvo, ali se navode svi detalji o prodaji i daje prodavcu vremena da se prikupe sva neophodna dokumentacija prije dogovorenog datuma.

Kupac (koji mora da ima italijanski poreski broj) zameni depozit od 20 do 30 odsto kupoprodajne cijene u ugovoru, i ovim se bave tamošnji notari.

Blic/B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …