Udarne vijesti

U Crnoj Gori 95.000 turista – Rast broja gostiju i namjenskih prihoda

U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi oko 95.000 turista, što je oko pet odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, dok su ukupni namjenski prihodi veći oko 35%.

Portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, kazala je da ukupan broj turista koji borave u Crnoj Gori čini 82% realizacije u poređenju sa 2019. godinom.

– U hotelima bilježimo rast broja gostiju od deset odsto dok u privatnom smještaju taj rast iznosi tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine bilježe dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gdje trenutno boravi 28% više turista nego lani – rekla je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je navela da, posmatrajući period od početka maja zaključno sa 8. julom, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u prosjeku bilježimo rast broja gostiju od 46% u odnosu na prošlu godinu.

– Takođe, prema trenutno dostupnim podacima Monstata, u objektima kolektivnog smještaja tokom prvih pet mjeseci boravilo je 1,5 puta više gostiju, koji su ostvarili gotovo dva puta više noćenja u odnosu na prošlu godinu – kazala je Vukčević.

Prema njenim riječima, još jedan od pokazatelja uspješne turističke sezone su i ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa, koji zaključno sa 7. julom iznose oko 1,14 mil EUR, što predstavlja rast od oko 35% u odnosu na isti period prethodne godine.

– Kada je riječ o strukturi turista, u našoj zemlji borave turisti iz Izraela, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, Mađarske, Češke, Kazahstana, Turske, skandinavskih zemalja kao i zemalja regiona – saopštila je Vukčević.

Prosječna popunjenost aviona tokom juna sa naših emitivnih tržišta je na dobrom nivou. Primjera radi, iz Češke je na nivou od 94%, Poljske 93%, Velike Britanije 90%, Danske 86% i Njemačke 83%.

– Tradicionalno, kako se približavamo takozvanom špicu turističke sezone očekuje se značajniji dolazak turista iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije i Bosne i Hercegovine – dodala je Vukčević.

Ona je navela da imaju veoma dobre najave sa tržišta Kazahstana za ovu godinu. Nacionalni avio prevoznik Kazahstana, Air Astana počeo je sa realizacijom letova i planirano je da se rotacije obavljaju do kraja septembra.

Boka news

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …