Udarne vijesti

Evropska agencija upozorila na tri lijeka koji mogu izazvati tumore

Evropska agenciji za lijekove (EMA) preporučila je nove mjere za minimizaciju rizika od meningeoma kod primjene lijekova koji sadrže supstance nomegestrol i klormadinon.

Lijekovi se primjenjuju za ginekološke i menstrualne poremećaje, hormonsku nadomjesnu terapiju te, u niskim dozama, kao hormonska kontracepcija (zaštita od začeća). Meningeom je tumor ovojnica koje prekrivaju mozak i leđnu moždinu te je najčešće dobroćudan.

Ne smatra se rakom, ali zbog svog položaja u i oko područja mozga i leđne moždine može u rijetkim slučajevima uzrokovati ozbiljne probleme. Preporučeno je da lijekove koji sadrže visoke doze klormadinona (5 – 10 mg) ili visoke doze nomegestrola (3.75 – 5 mg) treba primjenjivati u najnižoj učinkovitoj dozi u najkraćem mogućem trajanju, i to samo u slučajevima kada druge terapijske mogućnosti nisu primjenjive.

Dodatno, pacijenti koji imaju ili su imali meningeom ne smiju primjenjivati lijekove koji sadrže niske ili visoke doze nomegestrola ili klormadinona. Simptomi meningeoma mogu uključivati promjene vida, gubitak sluha ili zvonjenje u ušima, gubitak mirisa, glavobolju, gubitak pamćenja, napadaje te slabost u rukama ili nogama.

Rizik se povećava
Primjena ovih lijekova mora se trajno prekinuti u slučaju da se pacijentu dijagnosticira meningeom. U odobrene informacije o lijeku također će se uvrstiti meningeom kao rijetka nuspojava lijekova koji sadrže visoke doze nomegestrola ili klormadinona.

Poslovni.hr

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …