Udarne vijesti

Sudbina Vlade u rukama DPS-a

Demokratska partija socijalista (DPS) još nije odlučila šta će preduzeti ako Vlada premijera Dritana Abazovića u petak, uprkos protivljenju te stranke, usvoji tekst temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Sagovornik “Vijesti” iz DPS-a rekao je da u toj partiji, od čijih 29 glasova u parlamentu dominantno zavisi opstanak Vlade, još nemaju konačni stav o narednim potezima, koji će, kako je pojasnio, zavisiti i od ostalih stranaka skupštinske većine koje se protive brzom rješavanju pitanja temeljnog ugovora.

”Zasad provijava stav da sa pitanjem temeljnog ugovora ne treba žuriti, što je poručio i predsjednik DPS-a Milo Đukanović”, kazao je izvor.

Na tom fonu je i jučerašnja poruka poslanika DPS-a Andrije Nikolića, koji je u parlamentu kazao “da bi se od ogovorne vlade očekivalo da uvaži upozorenja i sugestije koje je dobila od zainteresovane javnosti” i da bi “vjerovatno bilo racionalno izbjeći takav scenario za petak i potencijalne rizike uvođenja u novu političku nestabilnost”.

Vlada je 28. juna objavila radnu verziju dokumenta koju je načelno usaglasila sa SPC, i o kojoj bi trebalo da odlučuje na sjednici u petak.

Na sadržaj su burno, osim iz DPS-a, reagovali i iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i opozicionih Socijaldemokrate (SD), ali i iz dijela nevladinog sektora, tvrdeći da je ugovor uperen protiv državnih interesa.

Zbog nezadovoljstva dokumentom, u dva navrata protestovalo se ispred Vlade.

Ambasadori država Evropske unije (EU) izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje temeljnog ugovora moglo da izazove političku nestabilnost i dovede do “pada” Vlade.

Kako je listu potvrđeno iz više izvora, oni su to prenijeli premijeru Abazoviću na dvočasovnom sastanku, koji je prekjuče održan u Podgorici.

Prije nego što izvršna vlast bude raspravljala o temeljnom ugovoru, on mora u četvrtak proći Komisiju za politički sistem, kojom predsjedava potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, Raško Konjević (SDP).

Komisija, prema Poslovniku Vlade, odlučuje većinom glasova prisutnih članova. Ako dokument ne prođe to tijelo, ne bi trebalo da ide pred ministre i premijera. Međutim, kako je “Vijestima” pojašnjeno iz Vlade, premijer ima pravo da materijal uvrsti na dnevni red iako nije dobio podršku Komisije.

Predsjednik Vlade je ranije kritikovao takve poteze svog prethodnika Zdravka Krivokapića.

Iz Abazovićevog kabineta listu su potvrdili da će Vlada o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, iako to nije predviđeno Poslovnikom, ali jeste koalicionim sporazumom partija nove vlasti.

One su se dogovorile da se Vlada o pitanjima “od vitalnog državnog i nacionalnog interesa”, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” i popis stanovništva, izjašnjava na taj način.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozdravio je pad Vlade Dritana Abazovića. “Proći će! I …