Udarne vijesti

ASP: Manjinska Vlada nastavila zapošljavanje partijskog kadra

Manjinska vlada je već u drugom mjesecu svog mandata duplirala trošak za ugovore o djelu u odnosu na prvi mjesec svog upravljanja i u te svrhe u junu ove godine potrošila čak blizu 1,3 miliona eura, što može biti jak signal da se, nakon promjene vlasti i uspostavljanja nove vladajuće strukture, počelo sa snažnim zapošljavanjem podobnog kadra u javnoj administraciji.

To ukazuju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP), u kojoj naglašavaju da je u maju ove godine, a prema javnim evidencijama, prikazano da su za ugovore o djelu potrošene oko 622 hiljade eura, pa proizilazi da je za dva mjeseca manjinske vlade u te svrhe utrošeno preko 1,9 miliona.

Kako navode, u javnosti su odavno prisutne ocjene da su ugovori o djelu postali oprobani recept, razvijen još od vlasti Demokratske partije socijalista, za ubacivanje partijski podobnog i nepotističkog kadra u upravu.

Ugovori o djelu uglavnom predstavljaju nezakonita i prikrivena zapošljavanja, jer se izbjegava redovni zakonski model konkursa, tako što se podobnoj osobi obezbijedi prvo ovaj ugovor, a kasnije se prevede na neku od formi ugovora o radu.

– Pravno posmatrano, ugovori o djelu predstavljaju obligacioni odnos i zaključuju se za pružanje određenih usluga na kraći vremenski period od nekoliko mjeseci. Međutim, da paradoks bude veći, u javnoj administraciji su postali redovan način za izigravanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima i omogućavanje zaposlenja podobnih, a ovoj praksi se ne nazire kraj- kažu u ASP-u.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …