SDT: Imovno stanje Jovanića ne korespondira sa zakonitim prihodima

Imovno stanje Blaža Jovanića ne korespondira sa zakonitim prihodima uhapšenog predsjednika Privrednog suda, piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Tom, uhapšenom predsjedniku Privrednog suda juče je produžen pritvor za još dva mjeseca.

”Odluku je donijelo vijeće Višeg suda u Podgorici”, rekla je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković.

U obrazloženju zahtjeva da mu se odredi pritvor, između ostalog piše da je iz prikupljenih dokaza jasno da je osumnjičeni dobrog imovnog stanja.

”Iz obavljenih pretresa i dokaza prikupljenih pretresima proizilazi da je isti veoma dobrog imovnog stanja, što i sam potvrđuje, na što ukazuju, između ostalog i brojna putovanja u inostranstvo, posjedovanje vrijednih slika, tri skupocjene torbice marke ‘Louis Vuitton’, korišćenje skupocjenih automobila, a da to imovno stanje ne korespondira sa njegovim zakonitim prihodima”, navodi se u obrazloženju zahtjeva da se Jovaniću odredi pritvor nakon hapšenja.

SDT je, kako stoji, utvrdio da Jovanić vrlo često boravi u inostranstvu, odnosno, da je u proteklih pet godina 55 puta putovao van granica Crne Gore:

”Što ukazuje da okrivljeni ima razvijene društvene i socijalne veze van granica Crne Gore, od kojih može tražiti i dobiti pomoć u bjekstvu i skrivanju.”

SDT sumnjiči Jovanića da je 2015. godine formirao kriminalnu organizaciju, s ciljem da, koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda i sudijsku funkciju, nezakonitim uvećanjem troškova stečajnog postupka pribavlja protivpravnu imovinsku korist za sebe i članove te krimi-ekipe.

On je uhapšen 9. maja, a lisice na ruke tada su stavljene i većini članova njegove ekipe.

Naredba o sprovođenju istrage pokrenuta je i protiv Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Vladana Nikolića, Danijele Laković i pravnih lica “Titan security”, “Securitas Montenegro”, “Top force system” i “Ogimar MNE”.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, u tom dokumentu navodi da je tokom izviđaja pribavila spise 10 stečajnih predmeta u kojima su Jovanić i ekipa, kako se sumnja, nezakonito postupali.

Tereti ih da su u većini tih stečajnih postupaka, bez izvršenog popisa imovine stečajnog dužnika i prije donošenja rješenja o bankrotstvu, vršili procjenu imovine i to za period od jedne sedmice do jednog mjeseca, a potom ispostavljali troškovnike na iznose od više desetina hiljada eura.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …