Važno saopštenje Ministarstva pravde u vezi Zakona o oduzimanju imovine

Ministarstvo pravde, u cilju potpunog informisanja javnosti, želi da saopšti da je Pravna ocjena Predloga zakona o izmjena i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću dostavljena 26. maja 2022. godine, odnosno uoči ekspertske misije Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Autori ove pravne ocjene su Mauricio Varaneze (Maurizio Varanese) i Teo Bil (Theo Byl).

U dostavljenoj analizi Predloga zakona naglašene su veoma dobre namjere crnogorskog zakonodavca da uredi sistem oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Osim toga, lako je uočiti da eksperti Evropske komisije na značajan dio predloženih rješenja nijesu imali negativna zapažanja niti preporuke. S druge strane, dio radnog teksta je ocijenjen kao dobar, uz preporuku da ga je potrebno pravno-tehnički precizirati radi otklanjanja mogućih pogrešnih tumačenja.

Preporuke koje su date u cilju potrebe poboljšanja određenih predloženih rješenja u Pravnoj ocjeni, cijenimo kao dostavljene u dobroj namjeri na putu da naš postojeći sistem oduzimanja dodatno unaprijedimo i uskladimo sa evropskom praksom. Uostalom, ovakva korespondencija i način rada nije poseban novitet i može da posluži samo kao dobar primjer u našoj komunikaciji sa evropskim partnerima.

Želimo da istaknemo i da je tekst Predloga zakona koji je upućen Evropskoj komisiji rađen uz podršku domaćih i međunarodnih eksperata, ali da veoma cijenimo koji su pristigli iz Evropske komisije.

Ministarstvo pravde već analizira preporuke iz Pravne ocjene i u narednom periodu ćemo sa domaćim i međunarodnim ekspertima raditi na poboljšanju Predloga zakona, kako bismo u najkraćem roku dobili još kvalitetniji tekst koji će predstavljati pogodne tle za efikasniju implementaciju od strane nadležnih tijela.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …