Adrović: Najniža penzija od septembra biće između 220 i 230 eura

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, u intervjuu portalu CdM govori o onome što u vriijeme brojnih kriza sve zanima – kako do novih radnih mjesta. Adrović govori i o položaju radnika, ali i poseban fokus stavlja na penzionere, povećanje penzija i bolje životne uslove za one, kako kaže, koji su gradili i stvarali sve ono što danas imamo u Crnoj Gori.

CdM: Penzioneri su u Crnoj Gori zaista ranjiva kategorija s obzirom na visinu penzije u odnosu na galopurajući rast cijena. Hoće li Vam penzioneri biti u fokusu? Da li imate plan konretnih poteza (kojih) i kada?

Adrović: Penzioneri su gradili i stvarali sve ovo što mi danas imamo u Crnoj Gori i unaprijeđenje statusa penzionera i povećanje penzija je, prije svega, obaveza u agendi rada 43. Vlade.

Od 1. maja penzije i druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja povećane su za 8,15 odsto, tako da najniža penzija iznosi 162,45 eura, dok će se od 1. septembra, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najniža penzija, uz redovno usklađenje, povećati za dodatnih 36 odsto, pa bi najniža penzija u septembru mogla iznositi između 220 i 230 eura.

Prosječna penzija u Crnoj Gori sa usklađenjem od 8,15 odsto godine iznosi 328,44 eura, a čija isplata će biti u junu, veća je nego prosječne penzije u drugim državama u regionu, izuzev Slovenije i Hrvatske koje su države članice Evropske unije.

Na poboljšanju materijalnog položaja penzionera i dalje će se preduzimati aktivnosti koje se odnose na subvencioniranje nabavke prehrambenih namjernica, jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima, kao i boravak u odmaralištima u Žabljaku i Ulcinju.

Svakako ćemo sa udruženjima penzionera razgovarati o problemima sa kojima se oni susrijeću i nastojati da, u mjerama mogućeg, nađemo adekvatna zajednička rješenja.

Ne smijemo zaboraviti da imamo značajan deficit Fonda PIO, te da obezbjeđivanje redovnosti isplate penzija, uz sva navedena povećanja i usklađivanja, je osnovni zadatak Vlade za populaciju penzionera.

Izvor: CdM

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …