Apelacioni sud potvrdio odluku Blaža Jovanića oko namirenja države za 2,5 miliona

Vijeće sudija Apelacionog suda Rama Strikovića, Predraga Tabaša i Dijane Radulović, nakon što je dva puta ukidana odluka kojom je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbijao prigovore na odluku stečajnog upravnika Mladena Markovića da se država naplati od ,,Radoja Dakića“, donijelo je odluku u njenu korist.

Tako je potvrđena treća Jovanićeva odluka o odbijanju prigovora advokatske kancelarije ,,Prelević“ koja zastupa 339 bivših radnika, pa bi Ministarstvo finansija (MF), kao razlučni povjerilac, trebalo da naplati 2,5 miliona eura. MF potražuje ukupno 15,7 miliona eura po presudi podgoričkog Osnovnog suda iz 2010. godine, na osnovu koje je država upisala zabilježbu na devet hiljada kvadrata zemljišta ,,Dakića“, čime je, kako stoji u odluci stečajnog upravnika Mladena Markovića, stekla pravo odvojenog namirenja.

Advokati su više puta ukazivali da prioritet u naplati imaju bivši radnici, tvrdeći da je država zalogu upisala nakon njih i to samo na objekat koji je prodat u izvršnom postupku kompaniji ,,Čelebić“, ali ne i na zemljište.

Naveli su da je katastar brišući teret sa objekta, po zahtjevu ,,Čelebića“, greškom izbrisao terete i sa zemljišta, koje je godinu kasnije vratio, zajedno sa zabilježbom države koju je trebalo da briše nakon prodaje objekta. Katastar je, kako su naveli, popravljajući grešku sve zabilježbe upisao istog dana bez jasnog redoslijeda upisa.

Apelacioni sud tvrdi da se na osnovu dokumenata iz katastra vidi da se država upisala prva po osnovu odluke Osnovnog suda 30. septembra 2011. godine, dok je teret potraživanja ove grupe radnika upisan u junu 2016. godine.

Samim tim žalioci ne mogu imati prioritet o namirenju, niti mogu biti uključeni u postupak namirenja po predmetnoj odluci stečajnog upravnika od 17. 6. 2021. godine s obzirom na to da je tom odlukom određeno samo djelimično namirenje razlučnog povjerioca Ministarstva finansija – navode sudije u obrazloženju i dodaju da je Marković pravilno postupio kada je odredio da se iz ove prodaje država prva namiri.

Blažo Jovanić uhapšen je 9. maja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zajedno sa još deset osumnjičenih, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u stečajnim postupcima i od tada je po odluci sudije za istrage u pritvoru.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …