Nema više nedodirljivih, krenula žestoka borba protiv kriminala i korupcije

Prioritet 43. Vlade Crne Gore je snaženje našeg evropskog puta i ispunjavanje preporuka EU i što brži ulazak Crne Gore u EU, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić. To je rekao otvarajući početni sastanak Peer review misije Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koja se ove sedmice održava u Crnoj Gori. Istakao je da su se u prethodnom periodu desili napreci, ali da očekuje još snažniju borbu protiv svih efekata korupcije i kriminala u narednom periodu.

“Nakon proteklih par mjeseci, u Crnoj Gori više nema ‘nedodirljivih’. Ono što je prije pola godine ili dvije bilo nezamislivo, danas se dešava. Imali smo hapšenje predsjednice Vrhovnog suda, hapšenje predsjednika Privrednog suda, hapšenja, funkcionera policije, Uprave za imovinu, vođa i visoko pozicioniranih članova organizovanih kriminalnih grupa. Jasno je da je borba krenula na svim nivoima i nastavljamo je u narednom periodu“, poručio je Adžić.

On se osvrnuo i na rekordne zapljene droge i cigareta, smanjenje procenta kriminaliteta u Crnoj Gori, porast rasvijetljenih krivičih djela, kao i brojne spriječene likvidacije za koje su, kako je kazao, zaslužni pripadnici Uprave policije.

Ministar je istakao da je saradnja između institucija koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, ali da ima prostora za napredak. Ukazao je na značajnu saradnju sa institucijama EU zahvaljujući kojoj su ostvareni značajni rezultati.

“Ovo je jedinstvena prilika za Crnu Goru da svi zajedno uložimo dodatni napor kako bismo ubrzali napredak ka članstvu u EU. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije će dati sve od sebe da postanemo prva sljedeća članica EU“, zaključio je Adžić.

Ministar pravde, Marko Kovač je poručio da je 43. Vlada Crne Gore osnovana sa ciljem bržeg i efikasnijeg procesa pristupanja Evropskoj uniji i iznio uvjerenje da su sve institucije svjesne izazova koji su pred nama.

“U vezi sa preporukama sa posljednje Peer Review misije, kada je u pitanju Zakonik o krivičnom postupku, sve preporuke jesu i biće razmatrane od strane naše Radne grupe. Analiza primjene sporazuma o priznanju krivice je završena sve sa ciljem stvaranja jasnije slike u kom pravcu ćemo pristupiti izmjenama kod primjene ovog instituta. Takođe, u decembru prošle godine su već izvršene izmjene ZKP-a zbog mjera tajnog nadzora kako bi se omogućila njihova puna i adekvatna primjena. Kada govorimo o smještajnim kapacitetima SDT-a, Ministarstvo pravde je već ustupilo 5 kancelarija, a planiramo da u najskorijem roku, vjerujem već u narednih nekoliko mjeseci, pronađemo trajno i sistemski održivo rješenje kako za SDT, tako i za VDT“, kazao je ministar Kovač.

On je rekao da Crna Gora mora nastaviti sa reformama.

“Ne samo zbog godišnjih izvještaja o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Ne zbog želje da privremena mjerila pretvorimo u završna, a broj preporuka o unaprjeđenju našeg sistema da smanjimo. Već zbog nas i budućnosti društva, koje ne može postojati bez vladavine prava“, zaključio je Kovač.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri je rekao da će ekspertska misija trajati četiri dana, tokom kojih će se eksperti iz država članica EU susresti sa predstavnicima pravosuđa, tužilaštva i policije, i razgovarati o kapacitetu Crne Gore da postupa u slučajevima visoke korupcije i organizovanog kriminala.

“Ova misija je prilika da se ocijeni ostvareni napredak i daju nove eksperske preporuke, koje treba da posluže kao usmjerenje za Crnu Goru da dalje ojača svoj pristup u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije,” naveo je Seri.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Sumnjive diplome “love” i kod istražnih organa

Sve institucije, ustanove i tijela, čiji su osnivači država i lokalna samouprava, dužni su da …