Kupili stan, a još bez krova nad glavom, rješenje u rukama CEDIS-a

Budući stanari zgrade Gradnja Promet ispod Ljubovica ni poslije pet mjeseci ne mogu da usele u stanove, budući da u njima nemaju osnovne uslove za život. Priključenje na struju čekaju od početka decembra, jer komšije iz zgrade “Lepont” ne dozvoljavaju da im se trafostanica gradi tik ispod prozora. Investitor i Glavni grad za Portal RTCG kažu da su uradili sve iz svoje nadležnosti i upiru prstom na Crnogorski elektrodistributivni sistem. Iz CEDIS-a su nam saopštili da će trafostanicu graditi kad se steknu uslovi, a paralelno razmatraju i alternativnu lokaciju.

Preko 70 porodica, odnosno 200 stanara čeka već pet mjeseci da se smjesti u stanove koje su uredno platili.

“Većina njih zivi u iznajmljenim stanovima, otplaćuje kredite za stan koji su kupili, a ulozili su i dodatni novac u opremanje stanova u koje ne mogu da se usele”, kazali su budući stanari Portalu RTCG.

Kako su nam saopštili, Cedis je više puta pokušavao da započne radove, ali su ga svaki put spriječili stanari zgrade “Lepont” koji protestuju protiv izgradnje trafostanice koja je na tom mjestu planirana i prije izgradnje njihovog stambenog objekta.

Cedisu je asistenciju u više navrata pružala Uprava Policije i druge nadlezne službe, ali bez uspjeha.

“Izgleda da je nepremostiva prepreka pomjeriti dva vozila koja su parkirana na mjestu za trafostanicu, a koje komunalna policija nije željela da ukloni. Uprava Policije još od početka februara odbija da pruži potrebnu asistenciju”, kazali su nam stanari.

Stanari “Leponta”: Svi zajedno da nađemo rješenje

Stanari zgrade Lepont, nedavno su za TVCG kazali da razumiju frustraciju budućih komšija zbog nemogućnosti da se usele i poručili da svojim prostestom ne žele da im nanesu štetu.

Jedan od stanara Igor Đuranović je kazao da su stanari u međuvremenu postali vlasnici zemljišta oko zgrade i tražili su Upravnom sudu da poništi odluku o gradnji trafostanice.

“Ovaj transformator bi po pravilima u naseljenom mjestu trebalo da bude postavljen na udaljenosti minimum tri do šest metara od zgrade. Udaljenost naše zgrade do trafostanice je metar i po. Nije problem što nam zaklanja pogled ili ruši ugled zgrade, niti mi želimo da nanesemo štetu investitoru i stanarima, već se radi o pravnom nasilju od strane CEDIS-a. Koristili su i moć zastrašivanja”, kazao je nedavno Đuranović koji je pozvao tada stanare zgrade Gradnja promet da udruženim snagama riješe problem.

Gradnja promet: Neći ćemo način da pomognemo kupcima

Iz “Gradnje promet” kazali su Portalu RTCG da su rješenje za gradnju trafostanice dobili još 2017. što im je potvrđeno 2019, a 2021. CEDIS je dobio odobrenje da počne sa radovima. Kažu da su uradili sve što je u njihovoj moći.

“U periodu od maja 2019.godine, pa sve do danas, mi smo usmenim i pisanim putem urgirali i zahtjevali od CEDIS-a da aktivno i odgovorno pristupi ovom poslu, blagovremeno izvrši svoje obaveze, te izgradi trafostanicu “Nova 6“, što je isključivo u njegovoj nadležnosti”, naveli su iz Gradnje promet.

Zbog položaja u kojem su se našli njihovi kupci, omogućili su im da pripremaju stanove za useljenje.

“Takođe ćemo shodno našim ugovornim odnosima, iznaći način da našim kupcima pomognemo određenim benefitima u korišćenju objekta”, kazali su iz Gradnje Promet.

CEDIS: Spremni smo za alternativno rješenje

Iz CEDIS-a su Portalu RTCG kazali da sprečavanjem izgradnje elektroenergetskog objekta, stanari zgrade “Lepont“ onemogućili su i izvršenje rješenja Osnovnog suda u Podgorici o privremenoj mjeri, kojim je etažnim vlasnicima naloženo da odmah omoguće nesmetani prilaz katastarskoj parceli radi postavljanja trafostanice i uzemljenja.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …