Abazović i Damjanović ispitaće svrsishodnost Montenegro Worksa

Premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović ćispitaće dalju svrsishodnost rada Montenegro Worksa, državnog preduzeća koje je osnovao bivši ministar Milojko Spajić, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz vrha Vlade saopštila su da i Abazović i Damjanović smatraju da ovako koncipirano državno preduzeće nema smisla, a sumnjivo je i pravno utemeljenje.

DIO BUDŽETA
– Izvršićemo analizu. Ali ovako kako je koncipirano – to državno preduzeće nema smisla da egzistira. Ne mora da se ukine, ali ako će da funkcioniše mora da se kroz Zakon o privrednim društvima normira i definiše status. Bavićemo se tim pitanjem, bitno je da li služi svrsi ili ne služi. Procijenićemo svrsishodnost rada i njegovu perspektivu – rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade.

Drugi izvor je saopštio da je dilema što je Montenegro Works dio državnog budžeta.

– To je dio budžeta i vidjećemo kako to treba riješiti. Nije mi mnogo smisleno opstajanje tog preduzeća – rekao je drugi izvor Pobjede iz vrha Vlade.

SPAJIĆEV PROJEKAT
Osnivanje tog državnog preduzeća, koje bi kontrolisalo ostala preduzeća, u avgustu prošle godine pratile su kontroverze jer je stručna javnost smatrala da se radi o netransparentnom i nezakonitom projektu i da je to bio pokušaj formalizovanja ogromne ekonomske moći u rukama tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića, koji je tako imao potpunu kontrolu nad ostalim ministarstvima i svim državnim preduzećima.

Neposredno pred izbor nove Vlade 1. aprila ove godine saopšteno je da Montenegro Works planira da ove godine potroši 197,1 hiljadu eura, a finansiraće se iz osnovnog kapitala, odnosno od novca koji je Vlada dala toj firmi pri osnivanju.

Na prihodnoj strani nije ništa planirano. Prema odluci o osnivanju kompanije predviđeno je da se u nastavku rada ona finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će se baviti savjetovanjem državnih kompanija.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk …