Ministri nemaju kad da dolaze na sjednice Vlade, ali redovno primaju plate

Službena putovanja, bojkot, učestvovanje u kampanji za lokalne izbore… neki su od razloga što je u četvrtak otkazana sjednica Vlade čiji je premijer Zdravko Krivokapić iste večeri bio na završnoj konvenciji jedne od izbornih listi u Beranama, potvrđeno je Vijestima.

U saopštenju Vlade se kao razlog otkazivanja sjednice navodi “odsustvo određenog broja ministara, koji su službeno odsutni zbog ranije preuzetih i planiranih obaveza i aktivnosti”.

Iz Vlade tada nije objašnjeno kako se dogodilo da nema kvoruma za rad, s obzirom na to da Krivokapićev kabinet, sem premijera ima 12 ministara i potpredsjednika, pa je dovoljno da dođe šest ministara. Poslovnikom Vlade predviđeno je da je svaki njen član dužan da prisustvuje sjednici i učestvuje u radu, a kada je opravdano spriječen može poslati pomoćnika ili sekretara ministarstva – uz prethodnu saglasnost predsjednika Vlade.

Prema informacijama Vijesti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović bio je na službenom putu u Briselu, odakle se vraćao u četvrtak, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović na Svjetskom forumu o vodama. On je to potvrdio Vijestima, navodeći da je na putu van zemlje na, kako je kazao, najvažnijem sastanku na svijetu vezanom za vodoprivredu i ruralni razvoj gdje su sve značajne međunarodne organizacije i gotovo svi ministri poljoprivrede iz cijelog svijeta.

”Na 9. Svjetskom forumu o vodama sastanci su na ministarskom nivou i na nivou premijera i direktora međunarodnih organizacija. Razgovori su o međunarodnoj saradnji, zajedničkim projektima koji su u toku i budućim na polju poljoprivrede, dok se na marginama sastanka dogovaralo o problemima na tržištu hrane i mogućnostima saradnje na tom polju”, kazao je Stijović.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da se u srijedu vratio sa službenog puta u Podgoricu i da je bio spreman za sjednicu: “Nemam informaciju zašto je ona odložena”, rekao je Bojanić Vijestima.

Zbog kampanje za lokalne izbore pojedini ministri u Vladi, koji podržavaju listu “Berane sad”, bili su aktivni i tog četvrtka u predizbornoj kampanji jer se tokom popodneva održavala završna konvencija liste. Njoj je prisustvovao i premijer, koji je u Berane stigao kasno popodne.

Nakon uskraćivanja povjerenja Vladi i javnih prepucavanja između premijera i vicepremijera Dritana Abazovića, kao ministara Radulovića i Sergeja Sekulovića (MUP), oni su bili neredovni na sjednicama Vlade.

Sekulović je prije dva dana za Javni servis rekao da će sjednica Vlade biti nakon izbora u Beranama, ne navodeći da li je planirao da bude na onoj koja je u međuvremenu otkazana.

Odluka premijera da tome pribjegne nije presedan, a prema javno dostupnim podacima tokom njegova mandata to se ranije desilo još dva puta. Najprije 3. juna 2021, kada je saopšteno da je sjednica “odložena je iz tehničkih razloga”, a zatim i 21. oktobra iste godine – zbog nedostatka kvoruma.

I vlade DPS-a ranije su otkazivane u nekim slučajevima. Tako je 9. 11. 2017. sjednica Vlade zbog obaveza ministara odložena za dan kasnije.

Uoči lokalnih izbora, koji su održani 25. maja 2014. godine, Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića je dva puta odlagala sjednice zbog službenog odsustva predsjednika i članova Vlade.

Sjednica je odgođena 14. maja 2014. godine zbog, kako je tada obrazloženo iz Biroa za odnose s javnošću Vlade, službenog odsustva predsjednika i više članova Vlade. Prije toga sjednica je odgođena i 17. aprila 2014. godine zbog “odsustva iz zemlje potpredsjednika Vlade Duška Markovića i Vujice Lazovića”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …