Glavni grad očekuje minus zbog “Evrope sad”, ali ne zna koliko

Ekonomski program “Evropa sad” donijet u cilju stvaranja održivog privrednog razvoja u Crnoj Gori imaće negativne posledice na prihode Glavnog grada, tvrde iz gradske uprave. Koliko će pak prihodi lokalne samouprave biti umanjeni iz Sekretarijata za finansije, na čijem je čelu Snežana Popović, nisu precizno saopštili poručujući da će se to znati tek nakon detaljne analize.

– Gotovo sve lokalne samouprave su upozorile na scenario u kom će pretpjeti značajne gubitke po nekoliko osnova i da će to ugroziti sistem funkcionisanja lokalnih samouprava i svih važnih javnih funkcija koje one obavljaju, što se ispostavlja tačnim. U prilog toj tvdnji, navodimo da će, cijeneći po dosadašnjim prilivima prihodi po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica tokom ove godine umanjiti za nekoliko miliona eura i isto toliko u dijelu koji država preusmjerava od poreza na dohodak. Napominjemo, tek kada se završi prvi kvartal moći ćemo da, na osnovu temeljne analize damo precizne rezultate – saopštili su iz Sekretarijata za finansije.
Iz ovog organa uprave navode da su projekcije Ministarstva finansija i socijalnog staranja da će prihodi Glavnog grada biti uvećani za milion zbog primjene “Evrope sad”, neosnovane.

– Nema dileme da će prihodi lokalnih samouprava, pa i Glavnog grada biti neuporedivo manji u odnosu na 2021. godinu zbog programa “Evropa sad”, te su tvrdnje Ministarstva finansija i socijalnog staranja da će prihodi Glavnog grada biti uvećani za oko milion eura apsolutno neosnovane i netačne. Podsjećamo, usvajanju programa Evropa sad nije prethodila analiza, uprkos brojnim upozorenjima da je ona neophodna – navode iz Sekretarijata za finansije.

Da će program “Evropa sad” negativno uticati na prihode opština krajem prošle godine tvrdila je i Zajednica opština Crne Gore. Iz Zajednice je ukazano da će ovaj program dovesti do urušavanja uspostavljenog sistema finansiranja lokalnih samouprava i značajnog umanjenja prihoda opština, a da pritom nijesu utvrđene kompezatorne mjere kojim će se na adekvatan način nadomjestiti izgubljeni prihodi opštinama. Konkretnih podataka koji bi oborili ili dokazali ove tvrdnje još nema.

Dan

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …