PREOKRET: Brđanin favorit vlasti i Zapada za šefa ANB-a

Aktuelni direktor Uprave policije Zoran Brđanin favorit je nove vlasti i ambasadora Zapada za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost, potvrdili su za BiznisCG diplomatski izvori.

On će na toj funkciji zamijeniti Dejana Vukšića. Do sada su se kao šefovi ANB-a pominjali funkcioner GP URA-a Rade Milošević i neimenovani funkcioner SNP-a, budući na želju te partije da kadrira u bezbjednosnim krugovima.

Da li će Brđanin zaista biti novi šef ANB-a zavisiće od kadrovske kombinatorike, budući da će se za to mjesto pojaviti još kandidata.

“Vjerujem da je glavni favorit”, rekao nam je diplomatski izvor.

Brđanin je rođen 1976. godine u Dubrovniku, Republika Hrvatska i ima zavidnu policijsku karijeru.

Obrazovanje i stručno osposobljavanje
Kao stipendista Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Crne Gore 2001. godine završio studije na Policijskoj akademiji u Beogradu sa opštim uspjehom 8,95 u toku studija i stekao visoko obrazovanje (VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja) i stručni naziv diplomirani oficir policije.

Nakon stručnog osposobljavanja i rada na određeno vrijeme u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, od 2002, odnosno od 2003. godine nalazi se u radnom odnosu na neodređeno vrijeme u Upravi policije, odnosno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

U odnosu stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu nakon diplomiranja na Policijskoj akademiji u Beogradu, odnosno nakon zasnivanja radnog odnosa, prikazane su samo najznačajnije ustanove i programi:

Nacionalna akademija Federalnog istražnog biroa u Sjedinjenim Američkim Državama ( Federal Bureau of Investigation National Academy-FBINA, Quantico, Virginia, USA);
Evropski centar za bezbjednosne studije Džorž Maršal u Njemačkoj ( George C. Marshall European Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen, Germany): Studijski program iz oblasti bezbjednosti i borbe protiv terorizma;
Evropski centar za bezbjednosne studije Džorž Maršal u Njemačkoj ( George C. Marshall European Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen, Germany): Engleski jezik-oblast borbe protiv terorizma;
Međunarodna akademija za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Američkim državama ( International Law Enforcement Academy-ILEA, Roswell-New Mexico, USA): Napredni kurs rukovođenja;
Međunarodna akademija za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Američkim Državama i Vojni institut Novog Meksika ( International Law Enforcement Academy-ILEA and New Mexico Military Institute, Roswell-New Mexico, USA): Kurs liderske reakcije;
Institut za liderstvo i menadžment iz Velike Britanije, posredstvom Meritum akreditovanog centra za profesionalno obrazovanje menadžera Jugoistočne Evrope: uvodna diploma (Certificate in Management)

Radno angažovanje u Upravi policije
Tokom angažmana u oblasti bezbjednosti-unutrašnjih poslova, odnosno u oblasti poslova Uprave policije, između ostalog, obavljao je poslove pomoćnika komandira Stanice policije, zamjenika komandira Stanice policije, komandira Stanice policije, načelnika Odjeljenja bezbjednosti, a shodno posebnom nalogu ministra unutrašnjih poslova, i specijalnog savjetnika ministra unutrašnjih poslova 2016-e godine. S tim u vezi, počevši od 2003. godine raspoređivan je u zvanjima:

višeg inspektora – pomoćnika komandira za prekršajnu preventivu u Stanici policije Centra bezbjednosti Herceg Novi-;
višeg inspektora I klase-komandira Stanice policije Centra bezbjednosti Herceg Novi;
samostalnog policijskog komesara u Ekspozituri policije Područne jedinice Herceg Novi;
višeg policijskog komesara I klase-rukovodioca u Ispostavi Kotor;
višeg policijskog inspektora I klase-načelnika u Odjeljenju bezbjednosti Kotor;
višeg policijskog inspektora I klase u Odsjeku za granične provjere Sektora granične policije;
glavnog policijskog inspektora za unutrašnje istrage i kontraobavještajnu zaštitu u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije;
glavnog policijskog inspektora-načelnika Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije
Pored navedenog, koautor je knjige-izdanja Uprave policije „Zakonik o krivičnom postupku-priručnik za policijske službenike“ sa odgovarajućim modelima obrazaca za primjenu Zakonika o krivičnoj postupcima koji su upotrebi, a bio je i član značajnog broja stručnih radnih grupa, a između ostalog, bio je i član odgovarajuće radne grupe, odnosno jedan od nosilaca izrade Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova. Objavljivao je i radove u stručnom časopisu Policijske akademije „Perjanik“ , kao i stručne tekstove u časopisu Uprave policije „Policijski glasnik“.

U vezi naprijed navedenog je nagrađivan i pohvaljivan za doprinos procesu reforme crnogorske policije.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …