Kuće sa prevelikim gabaritima neće biti legalizovane

Svi objekti u Momišićima koji su gabaritima prekoračili parametre iz planske dokumentacije neće moći biti legalizovani, saopštila je Jadranka Popović, rukovodilac izrade DUP-a Momišići A. Da li će takvi objekti biti porušeni i šta će biti sa njima, na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o ovom planskom dokumentu, Momišićani nisu dobili odgovor planera.

Stanovnica Momišića i poslanica DPS-a Daliborka Pejović saopštila je da građani moraju dobiti odgovor šta će se desiti sa nelegalnom gradnjom.

Mi kao građani moramo da dobijemo odgovor što će se desiti sa nelegalnom gradnjom, šta se planira, šta je pametno za državu. Nakon svih rezultata i analiza osjećaćemo se kao građani sa osnovnim problemom ugroženih ljudskih prava i sloboda. Strpljivo smo slušali i gledali što se oko nas dešava, dizali su se silni spratovi, ne za porodično stanovanje, nego za iznajmljivanje, za stvaranje nove dobiti i nove vrijednosti. A mi smo ostali na istim onim gabaritima od prije 40, 50 i 60 godina – saopštila je Pejović.

Na njenu konstataciju reagovao je Dejan Radoman, stanovnik Momišića.

– Za to ste i dobijali glasove – poručio je Radoman.

Daliborka Pejović mu je poručila da to nije korektno.

– Moja porodica nikad nije napravila nijedan kvadrtani metar mimo onoga za šta plaća porez. Onaj koji je nelegalno gradio mora da pretrpi određene sankcije da bismo mi mogli svoja prava da realizujemo – rekla je Pejović.

Stanovnik Momišića Obrad Popović ukazao je da mu je na parceli ucrtana kuća sa četiri stana, dok je na susjednoj parceli sagrađena zgrada sa šest stanova.

– Ja tražim da imam zgradu kao i on da bi se upotpunila ljepota prostora – rekao je Popović.

Obrazlažući koncept plana Jadranka Popović je navela da će pokriti prostor od 80 hektara.

– Prostor plana zauzima padine Malog brda. Oslanja se na Ulicu serdara Jola Piletića sa jugoistočne strane i na Ulicu 13. jula sa jugozapadne strane. Prostor je u većem dijelu izgrađen. Zatečeni građevinski fond od 726 objekata predstavlja ujedno i velika ograničenja. Bez obzira što ima prostora za novu izgradnju već izgrađeni objekti umnogome utiču na planska rješenja, a posebno na saobraćaj. Neizgrađene površine ostavljaju minimalnu mogućnost za uspostavljanje minimalnog reda. Planirane su površine za stanovanje male gustine stanvoanje veće gustine, centralne djelatnosti, vjerski objekat, školstvo, socijalna zaštita – rekla je Popović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …