Udarne vijesti
ministarka zdravlja

Medicinari smatraju da su zakinuti, Ministarstvo ih podsjeća na velike povišice

Zaposleni u zdravstvu su primili februarske plate obračunate po novom sistemu, što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo, uprkos povećanjima koje je taj sektor dobio mimo programa „Evropa sad“.

Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) smatraju da su zakinuti i da su im plate za prethodni mjesec značajno manje nego što bi trebalo da budu, jer se prema instrukcijama Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFFS) i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) drugačije obračunava fond radnih sati, koeficijent za rukovođenje više ne utiče na obračun noćnog rada, rada u vrijeme državnih i vjerskih praznika i prekovremenog rada.

Takođe po istim instrukcijama dopunski rad, konzilijarni pregledi, sve nadoknade za angažmane u komisijama i radnim tijelima se od sada neće isplaćivati kroz zaradu… Za ovaj tip primanja isplata će se vršiti na drugačiji način o čemu će radnici biti obaviješteni naknadno kada za to menadžment zdravstvenih institucija dobije uputstva od strane Ministarstva finansija i Fonda.

MFFS i FZO su novi sistem uspostavili kako bi kontrolisali zakonitost isplata, kazali su Pobjedi iz tog ministarstva.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu Crne Gore je osudio ovaj postupak Ministarstva finansija koje je, kako tvrde, suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru donijelo Uputstvo o načinu obračuna zarade i naknade za privremene spriječenosti za rad od 24. janaura ove godine („Sl. list CG br. 8/2022“), a kojim su zaposleni u zdravstvu drastično zakinuti za dio ostvarenih zarada.

Podsjetimo, zaposleni u zdravstvu su, pored povećanja kroz program „Evropa sad“, dobili povišice od 12,5 odsto za srednji medicinski kadar, a pojedinim ljekarima su plate na osnovu koeficijenta povećane i do 30 odsto.

Uputstva
Međutim Ministarstvo finansija je odgovorilo Pobjedi da nije donijelo nikakvu odluku, koja se tiče obračuna zarada zaposlenih, koja bi dovela do umanjenja plata bilo kog zaposlenog u javnom sektoru. Oni ističu da je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, omogućen najveći rast zarada upravo zdravstvenim radnicima, u poređenju sa svim ostalim zaposlenima u javnom sektoru.

Shodno budžetskoj klasifikaciji i Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti sa izdatka bruto zarade i doprinosa na teret poslodavca isplaćuju se isključivo bruto zarade, dok se sa ostalih odgovarajućih budžetskih pozicija vrši plaćanje: naknada, obaveza po osnovu ugovora i sl. Dakle, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne može donijeti odluku kojom se umanjuje zarada ili bilo koje pravo koje zaposlenom pripada po osnovu relevantne pravne regulative, već isključivo insistira na usklađivanju isplata zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih u skladu sa odgovarajućom budžetskom klasifikacijom – objasnili su iz Ministarstva finansija.

Služba za ekonomsko-finansijske poslove KCCG obavijestila je zaposlene o novom načinu obračuna plata prema novim instrukcijama MFFS i FZO.

Saopšteno je da su izvršene korekcije parametara tako što mjesečni fond sati rada više nije 174 sata, već da mjesečni fond sati rada od sada čini broj radnih dana u mjesecu. Prema tom obračunu fond sati rada za februar je 160 sati.

Razlika za minimalac se ne isplaćuje u slučaju privremene spriječenosti za rad.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …