Sijarto brani Dodika: Politika sankcija na Z. Balkanu je propala

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto (Sijarto) je nakon telefonskog razgovora s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom rekao da je politika sankcija propala jer je samo pokrenula konfrontaciju na Zapadnom Balkanu.

On je razgovarao s Dodikom u sklopu priprema za sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Briselu na kojem će biti riječi o situaciji u Bosni i Hercegovini. Pretpostavlja se da do sankcija neće doći zbog toga što ih, između ostalog, Mađari ne žele podržati.

Szijjarto je tokom razgovora s Dodikom istakao da je jedino pravo rješenje za probleme na Zapadnom Balkanu “ubrzanje evropske integracije”.

Dodao je da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu osnovni nacionalni interes Mađarske.

“Imamo dovoljno tenzija u našem regionu, ne treba nam više”, rekao je Szijjarto, dodajući da će Mađarska nastaviti da poziva EU da vodi dijalog sa izabranim liderima Zapadnog Balkana umjesto da im prijeti sankcijama.

Osim toga, naveo da je Dodika uvjerio u posvećenost Mađarske teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i poštovanju međunarodnih ugovora, uključujući Dejtonski mirovni sporazum.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …