Za sezonu ni planova ni priprema, ekspert upozorava na jednu stvar

Strategija razvoja turizma do 2025. godine je spremna već dva mjeseca, ali nijesmo mogli dobiti odgovor od Ministarstva ekonomskog razvoja zašto se ne usvaja. Svakako da što se tiče ovogodišnje sezone neće moći da se primijeni jer je već kasno a, kako stvari stoje, kasne i pripreme za ljetnju turističku sezonu koje su uveliko počele u nama konkurentskim zemljama.

Sezona
Profesor nekoliko fakulteta za turizam Miško Rađenović za Pobjedu kaže da je crnogorski turizam u 2022. godini još uvijek jedna velika nepoznanica. I da je već kasno za primjenu strategije i ako se usvoji.

– Sigurno da poboljšanju stanja doprinosi vakcinacija svih učesnika u turizmu, a najviše direktno i indirektno zaposlenih u turizmu kao i samih turista. Raduje i činjenica da su neke zemlje već počele ukidanje tj. ublažavanje pojedinih mjera, ali nasuprot tome politička situacija na nekim, za nas važnim, emitivnim tržištima nije najbolja. U skladu sa tim i još nekim informacijama treba pod hitno usmjeravati organizaciju 2022. turističke godine – kazao je Rađenović.

Kako ističe, ,,dobra priprema čini većinu urađenog posla“. Što se tiče Strategije razvoja turizma do 2025. godine njemu kao stručnjaku za turizam nije davana na uvid, ali je našao na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja u fazi nacrta. Smatra da je kasno sa primjenom makar za ovu godinu.

– Kao i krajem 2020. godine i dalje imam mišljenje da su crnogorskome turizmu potrebni kratkoročni i efikasni planovi za povratak na, sad već veoma, diverzifikovano tržište. Prethodno je potrebno napraviti detaljne analize da bi čitav proces bio bez lutanja kao i stihijskog i uzaludnog posla – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, bolje da ima strategije, ali ništa ne valja ako se ne poštuje kao što se nijesu poštovale ni prethodne dvije, a to su Master plan i Strategija do 2020. godine.

– Postojeći nacrt strategije se u puno teza podudara sa prethodnima. Raduje me što je dat i akcioni plan, ali bi ga trebalo malo konkretizovati sa još jasnijim ciljevima (akcijama) i jasno definisanim vremenom izvođenja kao i povećanjem budžeta i konkretnijih mjera za pomoć npr. izdavaocima privatnog smještaja (i drugih). Što se tiče usvajanja strategije, sada je već kasno za sprovođenje i usvajanje strategije kao takve, jer smo, htjeli ili ne, svi svjesni nestabilne političke situacije u Crnoj Gori, koja je i jedna od većih potencijalnih prijetnji/problema za turizam – kaže Rađenović dodajući da je to nešto što može da ima i dalekosežne posljedice po turizam.

Napominje da nama konkurentne zemlje već sad imaju jasne ciljeve i već uveliko promovišu svoje aktivnosti na potencijalnim tržištima za sezonu 2022, a takođe svoju unutrašnju i spoljnu politiku umnogome podređuju turizmu.

– Ne treba podsjećati da je najveći priliv novca u Crnoj Gori upravo kroz turizam. Takođe, da je već počela 2022. godina, a strategija je do 2025 – naglašava prof. Rađenović.

Preporuke
Njegove su preporuke da se što hitnije izdvoje prioritetni ciljevi za ovu godinu i kao takvi usvoje po svim nivoima.

– Turistička sezona se bliži, a mi nijesmo počeli ni pripremu, nemamo sublimirane probleme prethodne, nemamo predložena rješenja tih problema… Za svaku opštinu pojedinačno, kao i na nivou Crne Gore uz jasno postavljene rokove – predlaže naš sagovornik.

Još jedna prijetnja, koja se smanjuje iz godine u godinu, ali je još uvijek prisutna je, prema riječima Rađenovića, dužina trajanja građevinske sezone po svim zonama koju bi trebalo preispitati i revidirati.

– Što se tiče promocije Crne Gore van granica, moram da izdvojim i ocijenim kao uspješnu i odlično pripremljenu promociju na tekućem Expo Dubai. Ovo govorim iz činjenice da Crna Gora mora da uvećava budžete za sopstvenu (turističku i investicijsku) promociju pa makar i nauštrb nekih drugih stavki. Ne smije se dešavati da npr. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore nema novca da obavi neku prethodno detaljno planiranu marketinšku aktivnost koja potvrđeno daje rezultate – smatra Rađenović dodajući da imamo problem i sa smještajnim kapacitetima kojima se broj još ne zna.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …