Manjinska Vlada: Tri kandidata za premijera, tri aktuelna ministra sigurna. Evo imena kandidata…

Koalicija “Crno na bijelo” predložila je juče koncept manjinske građanske vlade u kojoj ne bi bilo mjesta za dva najveća politička subjekta u državi – DPS i Demokratski front. Koncept je nastao kao odgovor na kritike Zapada da je parlament nefunkcionalan, dok istovremeno aktuelna Vlada nema podršku parlamenta.

Manjinsku Vladu, bi kako stvari sada stoje, bezuslovno podržao DPS, dok Demokratski front tek treba da se izjasni budući da je spreman da sarađuje oko obaranja aktuelne Vlade.

BiznisCG objavljuje imena potencijalnih kandidata za najveće funkcije uz napomenu da pravi pregovori o formiranju manjinske vlade tek treba da počnu, tako da su mogući obrti, nova imena i iznenađenja. Naročito ako bi u Vladu ušle SD i SDP, što niko ne isključuje.

KANDIDATI ZA PREMIJERA

Iako je logično i realno da premijer manjinske Vlade bude aktuelni vicepremijer Dritan Abazović, on za za sada odbija takvu mogućnost. Ako Abazović do kraja istraje, što će biti jako teško zbog izričitog zahtjeva Zapada, onda se kao potencijalni premijeri pominju predsjednik SNP-a Vladimir Joković i nekadašnji direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.  

U decembru, prilikom rađanja te ideje, za što je najzaslužniji američki diplomata Gabrijel Eskobar, za funkciju premijera je figurirao i Goran Đurović potpredsjednik URA. Pola godine ranije, Demokratski front je, nakon prve ozbiljnije svađe sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, predložio Miodraga Lekića za premijera, ali se od te ideje odustalo. Što se tiče lično Jokovića, on bi radije da dobije neku funkciju u parlamentu.

SIGURNI MINISTRI

Abazović je juče napomenuo da bi neki ministri iz aktuelne vlasti zadržali svoje funkcije. Jasno je da Abazović tu misli na svog prvog saradnika i uspješnog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Kao siguran figurira i popularni ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić za koga mnogi vjeruju da će dotaknuti zvjezdane političke visine. Sigurna je i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić. Funkciju bi u jednoj varijanti mogao zadržati i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Već viđeni ministar zdravlja je Srđan Pavićević lider CIVIS-a.

Jasno je da u manjinskoj Vladi ne bi bilo mjesta za ministre kojima je preko interpelacije izglasano nepovjerenje u Skupštini. U pitanju su Vesna Bratić, Aleksandar Stijović i Đorđe Radulović.

Kao novi ministri u kuloarima, ali i na internetu se pominju: Dragoslav Šćekić, Božena Jelušić, Boris Marić, Genci Nimanbegu, Suljo Mustafić, Filip Adžić, Vasilije Lalošević, Kenana Strujić Harbić, Nik Đeljošaj, Jelena Maraš...

Veliki udarac ideji manjinske vlade zadale su Demokrate koje su jasno stavile do znanja da to za njih nije prihvatljiv koncept jer “označava rušenje izborne volje”. Time je doveden u pitanje cijeli projekat, što može biti uvod u političku nestabilnost.

Na potezu je idejni tvorac manjinske vlade – američki diplomata Gabrijel Eskobar.

Predrag ZEČEVIĆ

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …