MARTINOVIĆ: Manjinska Vlada je pojas za spasavanje DPS-a

Manjinska vlada, koju je poslanicima juče predložila koalicija Crno na bijelo kao model izlaska iz političke krize, ponuda je za saradnju DPS-u, smatra potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović. Apelovao je na sve političke subjekte koji nude modele suprotne izbornoj volji građana da ne tjeraju narod Crne Gore da ponovo izlazi i na ulicama brani ono što su izabrali na posljednjim izborima.

Jutarnjem programu TVCG saopštio da Demokrate neće podržati prijedlog koalicije Crno na bijelo, te da neće i ne mogu imati saradnju sa onim DPS-om koji je vladao 30 godina i obespravljivao građane Crne Gore.

Ističe i da prijedlog koji je juče saopštio lider Ure Dritan Abazović “nije nešto novo za Demokratsku Crnu Goru”.

Podsjeća da im nije sporna sadržina memoranduma koji su potpisali određeni politički subjekti, ako se doda odredba da neće biti saradnje sa DPS-om, i sa onima koje su građani mukotrpno, 30. avgusta, smijenili.

Pojas za spasavanje DPS-a

Naglasio je da su Demokrate puno puta ukazivale da je potpisani Memorandum o saradnji GP URA, Civisa i manjinskih partija pojas za spasavanje DPS-a.

Martinović je podsjetio na izjavu Abazovića iz decembra prošle godine da “URA neće sarađivati sa ovakvim DPS-om”.

“Međutim, juče se desio novi momenat, gdje URA predlaže vladu bez DPS-a i DF-a, a tražiće podršku svih poslanika u parlamentu. Ovo nije ništa drugo nego da će tražiti i podršku DPS-a”, smatra Martinović.

“Nadam se da gospodinu Abazoviću neće stići čestitka od Darka Pajovića, pošto je jedino ona dosad izostala”, rekao je on.

Martinović je pozvao potpisnike memoranduma da razmisle o naumima i putem kojim su krenuli, jer narod Crne Gore, kako je rekao, nema više strpljlenja, te da ne dozvole da građani na ulicama brane izbornu volju.

Komentarišući izjavu Miloša Konatara (URA) tokom gostovanja u Dnevniku TVCG da ne može doći do saradnje sa DF-om i DPS-om, Martinović kaže da “gdin Konatar vjerovatno ima neki mađioničarski štap pa može tvoriti većinu od 41 poslanika, a da to nijesu DPS ili DF”.

“Prebrojte mandate, i građanima je sve jasno. Imali smo i priznanje juče gdina Srđana Pavićević, koji je dio koalicije sa Urom, koji je demantovao sve ono što je ranije stizalo iz Ure, a to je da nije bilo pregovora i razgovora sa DPS-om. On je sinoć objelodanio da je tih razgovora bilo, da su ti razgovori tekli”, rekao je Martinović.

Izborna volja građana jasna

Ocijenio je da je izborna volja građana nakon 30. avgusta potpuno jasna i da se sa njom niko ne smije igrati.

Martinović navodi da Demokrate zanima bolji standard građana, evropske tekovine i vrijednost, pa ih na tom putu, kako kaže, niko neće zaustaviti.

“Oni koji su naumili nešto drugo, što bi značilo prekrajanje izborne volje građana, to breme odgovornosti će nositi na svojim leđima i uhvatitit se u koštac s onim što je politička odgovornost”, poručio je Martinović.

Teško je, kako je rekao, očekivati da se korupcija i kriminal iskorijeni sa DPS-om.

Građani, smatra, itekako imaju razloga za zabrinutost, ako neko želi da izigra njihovu izbornu volju: “Zato sam pozvao sve one koji su krenuli ovim putem da razmisle koje je to breme odgovornosti koje će ponijeti na svojim leđima”.

Parlamentarni izbori – da ili ne?

Na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima, Martinović je rekao da je stav Demokrata uvijek bio jasan – da se dogovori prave unutar parlamentarne većine od strane 41 poslanika, a da parlamentarni izbori budu 2024.mgodine.

“Svi drugi modaliteti i paktiranja s DPS-om nije ništa drugo nego bacanjima njima pojasa za spasavanje”, rekao je Martinović.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …