Turska mijenja ime, Erdogan potvrdio

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svijetu, a turska televizija TRT objavila je i zašto.

Ranije ovog mjeseca turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je saopštenje, u kojem stoji da se mijenja međunarodno priznato ime zemlje iz “Turkey” u “Turkiye”, objasnila je ova televizija.

Riječ Turkiye’ reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način“, stajalo je u saopštenju.

Promjena imena države nije tako rijetka pojava kao što se misli, prenose svjetski mediji.

Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz čitavog niza razloga, da se izdigne iznad klišea, predstavi se u pozitivnijem imidžu ili čak zbog politike.

TRT navodi primjere Holandije, koja je promijenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom, postala Sjeverna Makedonija.

Iran je 1935. godine promijenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

‘Turquia’, ‘Turkiye’ i ‘Turkey’
Na turskom jeziku zemlja se zove Turkiye.

Ta država prihvatila je to ime nakon što je 1923. godine dobila nezavisnost od zapadnih sila, koje su je privremeno okupirale.

Tokom istorije Evropljani su je znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama riječi “Turkiye”. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom “Turquia”, a sveprisutniji je bio “Turkey”.

Prema rječniku Kembridža, reč “Turkey” se definiše kao “nešto što loše pada”, ili “glupa” ili “smiješna osoba”.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi drugi trebalo da je identifiikuju.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Jutarnji list: Moguće hapšenje Đukanovića, Knežević zaštićeni svjedok

Zagrebački Jutarnji list je objavio danas, pozivajući se na dobro obaviještene izvore u Podgorici, da …