Za bezbjedniji saobraćaj potrebne strože kazne

Zbog sve učestalijih saobraćajnih nezgoda tokom turističke sezone, Iz Uprave policije apeluju na vozače da uspore vožnju i poštuju saobraćajna pravila, kako bi se smanjio broj nezgoda s najtežim posljedicama. Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju.

Nesreće na cestama opet su u žiži javnosti, pogotovo sa dolaskom turisitičke sezone. Samo u posljednja 24 sata desilo se 18 nezgoda. Crna Gora drži negativan rekord po broju stradalih na 100.000 stanovinka u Evropi, sa prosjekom od 11,5, u odnosu na primjer Švedsku, gdje u saobraćaju poginu dvije osobe na 100.000 stanovnika. Godinama naše ceste odnose živote a statistika pokazuje da ih je u posljednjih 15 godina stradalo oko 2.000 što znači da smo izgubili grad veličine PLužina. Najviše smrtnih slučajeva na našim cestama zbilježeno je 1999. godine 146, a najmanje 2019 – 48.

Tek što je turistička sezona počela, crnogorska javnost gotovo svakodnevo svjedoči nezgodama na našim putevima. Samo juče dva mladića sustradala su u razmaku od dva sata. Vozači su zabrinuti, kažu da je svaki odlazak na put, pitanje života i smrti.

Prema podacima o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, ministarstva unutrašnjjih poslova Crne Gore, u prošloj godini na našim drumovima poginulo je 78 osoba, od čega najviše u opštini NIkšić – 14, iako je po broju stanovnika ta opština 4 puta manja od Podgorice koja je u ovoj statistici na drugom mjestu.

Zabrinjavaju i podaci o starosnoj strukturi poginulih koji pokazuju da je od ukupnog broja stradalih za prošlu godinu njih 39-oro mlađe od 45 godina, o čega je desetoro maloljetnika. Nakon što su juče poginule dvije osobe u sabraćaju naša Milica Kapa provjeravala je šta država preduzima da prevenira sabraćajne nezgode

Iz Uprave policije apeluju na odgovorno ponašanje kako bi se smanjio broj nezgoda sa najtežim posljedicama. Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju.

“Pokrenuli smo brojne procedure u cilju poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju. Nakon četiri godine dobili smo dva policijska helikoptera koji će svakog dana tokom turističke sezone nadirati ključne saobraćajnice”, kazao je ministar unutrašnjih pslova Danilo Šaranaović.

Ministar najavljuje i stacionirane radare na koje se čeka još od 2020., a svečano bismo ih mogli dočekati naredne godine.

“Strateški plan reforme podrazumijeva da naredne godine Crna Gora, pored ostalog, dobije i sistem stacionarnih radara koji je jedan od najdjelotvornijih načuna kako da se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, a naročito onih sa smrtnim ishodom”, kaže ministar.

O potrebi za stacioniranim radarima govore i svakodnevne situacije na crnogorskim drumovima. Poznato je da kada automobil iz suprotnog smjera blica, tek tada svi značajno usporavaju, a brzu vožnju nastavljaju čim policijsku patrolu vide u retrovizoru.

Dok naši građani vide problem u putevima, turisti s kojima smo razgovarali nemaju takav utisak.

Da za brzu vožnju pooštre kazne, raspoloženi su u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Očekuju podršku Vlade i Parlamenta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …