UGOSTITELJI: Radnike jedva nađemo, pa ih protjeraju i za sitnicu

Više ugostitelja s primorja obratilo se redakciji “Vijesti” sa žalbama da Granična policija i za najmanju sitnicu njihovim stranim radnicima odmah izriče mjere protjerivanja iz Crne Gore, a da im ne ostavlja mogućnost da isprave propust, kao i da ova državna služba ne shvata probleme koje imaju s pronalaskom radne snage.

Iz Granične policije “Vijestima” su odgovorili da postupaju u skladu sa Zakonom o strancima i nadležnostima koje su im dodijeljene, kao i da od početka juna redovno imaju opsežnije kontrole stranih radnika naročito na primorju. Prema podacima koje su dostavili “Vijestima” u junu su izrekli ove mjere kod oko 240 stranaca, od čega su velika većina bili strani radnici.

Iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) “Vijestima” su kazali da državni organi prvo treba da djeluju edukativno, da ukažu na propust i ostave vremena da se on ispravi, a ne da odmah izriču najrigidnije mjere. Pozvali su i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da u saradnji s turističkim radnicima iznađu model adekvatne i primjerene reakcije u slučajevima formalnih, a ne suštinskih propusta.

Protjerivanje i zbog greške

Ugostitelji navode da je Granična policija proteklih dana prilikom kontrola restorana i radnji izrekla za više njihovih radnika rješenja o otkazivanju boravka, odnosno da moraju napustiti Crnu Goru u roku od 48 sati i na 90 dana.

Oni navode da njima i njihovim radnicima nije data mogućnost da isprave grešku već je odmah izrečena najteža mjera, na koju se mogu žaliti Ministarstvu unutašnjih poslova, ali žalba ne odlaže izvršenje, dok odgovore na same žalbe dobijaju za desetak dana, a na njihov radnik mora napustiti državu za 48 sati. U jednom primjeru ta mjera je izrečena državljaninu Srbije koji je osam sati prije izricanja mjere ušao u Crnu Goru i koji se kod poslodavca u trenutku kontrole zatekao jer je došao da mu preda dokumenta za njegovu prijavu.

Ovi poslodavci ističu da im ovakav odnos otežava poslovanje i ionako teško pronalaženje radnika za sezonu. Jedan od njih kazao je da su mu za oba kuvara u restoranu izrekli mjeru protjerivanja zbog greške prilikom prijave, kao i da sada, kada je sezona već počela, nema šanse da nađe nove kuvare.

Oni navode da je u Baru najviše ovakvih rješenja izrekao inspektor za strance, koji je ranije radio u Interventnoj jedinici gdje je pravosnažno osuđen za zlostavljanje građana, o čemu su dostavili dokumentaciju “Vijestima”.

Ovi ugostitelji kažu i da Zakon o strancima za iste nepravilnosti predviđa i mogućnosti novčanih kazni u iznosima od 60 do 3.000 eura, i da su one sasvim dovoljno visoke da te propuste više ne počine.

Pred sezonu akcije pojačane

Iz Granične policije kažu da je kontrola kretanja, boravka i rada stranaca njihova redovna aktivnost u toku čitave kalendarske godine, kao samostalna aktivnost službenika Sektora granične policije, tako i u saradnji sa službenicima Uprave za inspekcijske poslove.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …