Nizozemci žele izbaciti električne automobile iz svojih gradova, električna mreža je na ivici kolapsa

Električni automobili postaju ozbiljan problem u zemlji lala. Nizozemska, jedna od evropskih zemalja koja se najviše zalaže za nultu emisiju, već pati od značajnih problema u svojoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži sa stalnim nestankom struje.

Evropska unija je odlučno rekla ne automobilima koji emituju CO2 od 2035. godine, ulažući sve u elektromobilnost. Danas, kada se građani EU suočavaju s realnim problemima, kada su baterijska vozila u pitanju, slika o njima se mijenja. Mnogi već sad žale i smatraju da dani automobilima sa SUS motorima nisu u potpunosti odbrojani.

Punjenje na javnim punjačima je veliki problem

Električni automobili već sad postaju veliki problem u nekim evropskim zemljama. U Nizozemskoj je ovaj problem postao toliko izražen da domaćinstva dovodi u ozbiljne probleme.

Visokonaponska električna mreža ne može podnijeti više od trenutne potrošnje, a niskonaponska još manje, što uzrokuje neprekidne nestanke struje u četiri glavna grada zemlje tulipana. Stanovnici Utrehta, Roterdama, Amsterdama i Haga izuzetno su nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze. Slično iskustvo imaju i neki gradovi u Njemačkoj.

Kompanija Stedin je najveći operater nizozemske elektroenergetske mreže i već je upozorila vladu da je situacija neodrživa. Ovo se posebno pogoršalo u Utrechtu, gdje su otkrili da je potražnja za električnom energijom veća od kapaciteta mreže.

Hiljade domova zavise od toga, a u zelenoj tranzicijskoj politici i poskupljenju ruskog gasa država je građane poticala da plinske instalacije zamijene električnim i toplotnim pumpama. Sada kad je mreža preopterećena, jer je energetska infrastruktura deficitarna za rastući broj potrošača, svi se hvataju za glavu i prizivaju povratak običnih automobila.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …