Došlo vrijeme i za poskupljenje: Parking servis poslije 13 godina najavio izmjenu cjenovnika usluga

Iz gradskog preduzeća Parking servis d.o.o. Podgorica najavili su da je u toku izrada novog cjenovnika parking usluga.

Podsjetivši da se cijene parkiranja na zonskim parkinzima u glavnom gradu nijesu mijenjale 13 godina, iz ovog gradskog preduzeća poručuju da će se voditi interesima građana i rasterećenju saobraćaja.

Iz Nevladinog udruženja Biciklo.me smatraju da povećanje cijene parkinga jedino ima smisla ako će se prihod od toga koristiti za poboljšanje uslova za održive vidove transporta, a ne dominantno za isplatu zarada i gradnju novih prostora za parkiranje.

Prilikom povećanja cijena, ističu oni, treba napraviti razliku između parkinga za stanare, koji treba da imaju prioritet, i komercijalnog parkiranja, gdje se naplaćuje korišćenje javnog prostora nekome ko možda može doći do odredišta na neki drugi način.

TROŠKOVI

U preduzeću Parking servis znatno su uvećani troškovi poslovanja, a imali su i granski kolektivni ugovor prema kojem su zarade povećane u svim preduzećima komunalne djelatnosti.

Odgovarajući na pitanja Pobjede, iz Parking servisa poručuju da se cijene korišćenja usluge parkiranja nijesu mijenjale na opštim parkiralištima (parking zonama) od kada je uvedena ova vrsta naplate na teritoriji glavnog grada – od januara 2011. godine.

– Posljednja izmjena cjenovnika je bila početkom 2020. godine i tada smo korigovali cijene na nekoliko parkirališta, kao i u garažama – podsjećaju iz Parkinga.

Navodeći da je u planu izrada novog cjenovnika, ističu da je on usmjeren ka boljoj iskorišćenosti postojećih kapaciteta i stimulisanju kratkotrajnog parkiranja posebno u centralnoj gradskoj zoni.

– Glavna smjernica prilikom izrade novog cjenovnika je upravo smanjenje dugotrajnog parkiranja automobila, kao i saobraćajnih gužvi, a podsticanje korišćenja usluga gradskog prevoza i drugih alternativnih vidova prevoza… Vrši se analiza cijena za ovu godinu i cjenovnik će obuhvatiti opšta i posebna parkirališta kao i garaže kojima upravlja ovo preduzeće. Stručne službe vrše detaljnu analizu pojedinačno za svako parkiralište. Takođe, prilikom analize vodiće se računa o zahtjevima i potrebama korisnika naših usluga – naveli su iz gradskog preduzeća Parking servis, ne želeći da objavljuju koliko će poskupjeti parkiranje u Podgorici.

ODRŽIVOST

Sa konstatacijom da je parkiranje jedna od gorućih tema u Podgorici slaže se i Stefan Bulatović iz Nevladinog udruženja Biciklo.me. On smatra da je to posljedica višedecenijske prostorno-planske politike kojom su naselja planirana tako da budu pogodna za korišćenje automobila, dok su održivi vidovi transporta kontinuirano zapostavljani.

– Danas, građani Crne Gore ne mogu da zamisle život bez automobila, pa je sasvim logično da tražnja za parkingom samo raste. Ono što planeri, ali i političari treba da razumiju, jeste da u gradovima nema dovoljno prostora da bismo konstantno povećavali broj parking mjesta, jer će se na taj način samo produbljivati problemi u saobraćaju. Drugim riječima, ako se povećava broj parking mjesta, stumuliše se još veća upotreba automobila, što za rezultat ima sve zagađeniji vazduh, pogoršano zdravlje ljudi, ogromne gužve i sve lošiju bezbjednost u saobraćaju. Nažalost, kod nas još uvijek ne postoji dovoljna svijest o tome koliko je postojeća prostorno-planska, a naročito saobraćajna politika neodrživa – kazao je Bulatović za Pobjedu.

Navodeći da parkirališta jesu važna, on ipak naglašava da to ne znači da konstantno treba povećavati broj parking mjesta.

– Treba napraviti razliku između parkinga za stanare, što treba da ima prioritet, i komercijalnog parkiranja, gdje se naplaćuje korišćenje javnog prostora nekome ko možda može doći do odredišta i na neki drugi način – ističe Bulatović.

Povećanje cijene parkinga, naglašava on, nije čarobna formula za rješavanje saobraćajnih problema.

– Povećanje cijene jedino ima smisla ako će se prihod od uvećane cijene parkinga koristiti za poboljšanje uslova za održive vidove transporta, prije svega javni prevoz, pješačenje i upotrebu bicikla. Kod nas se prihodi od parkiranja dominantno koriste za isplatu zarada, kao i za gradnju novih prostora za parkiranje, čime se suštinski ne rješavaju ključni saobraćajni problem – zaključio je Bulatović, uz napomenu da je parking u prvoj zoni u Podgorici najjeftiniji među svim glavnim gradovima u regionu, a vjerovatno i u Evropi.

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …