Ljevorečani poslali jasnu poruku: Umjesto što nam nudite sadnice, izgradite nam puteve

Lijeva Rijeka je nekada bila opština, a danas je dosta selo pusto i Glavni grad treba da osmisli strategiju dugogoročnog razvoja kako bi se ljudi vratili selu, poručio je Sveto Orović, mještanin Lijeve Rijeke, na jučerašnjoj prezentaciji programa podsticajnih mjera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Program podsticajnih mjera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju planiran je na 276.000 eura, a Ljevorečani smatraju da je to malo.

– Dobro je da se pomognu ljudi, ali je pomoć simbolična i kratkoročna. Ovdje treba uraditi nešto dugoročno. Glavni grad treba da osmisli strategiju dugoročnog razvoja. Ovdje je dosta sela koja su potpuno pusta. U zadnjih 50 godina Lijeva Rijeka je potpuno napuštena – rekao je Orović.

Orović traži da Glavni grad napravi lokalne puteve

.

Lokalni putevi su u katastrofalnom stanju, a dosta sela je bez vode. U trupu autoputa ide vodovodna cijev koja bi mogla da snabdije vodom pola Podgorice. To su ciljevi kojima treba težiti za jedno dugoročno rješenje. Šta meni znači 1.000 eura podrške? Mnogo mi znači kad nemam, ali mi je mnogo bitnije da mi napravite put do kuće da mogu doći. Ništa napravili niste u zadnjih 50 godina. Svo stanovništvo ovog kraja ako je pravilo puteve do kuće pravilo ga je o svom trošku. Omogućite nama da možemo normalno da funkcionišemo pogotovo sada kada je došao autoput. Gdje je država? Dajte nam jača sredstva ili ćemo pogasiti i ovo što imamo jer nemamo uslova – rekao je Orović.

Divlje svinje prave štetu

Pavle Boričić ukazao je da imaju problema sa divljnim svinjama.

–Da li postoji mogućnost da dobijem pomoć da imanje ogradim – pitao je Boričić.

Boris Spalević je naveo da postoji budžet od 2.000 eura koji se odnosi na ostale programe u poljoprivredi.

–Podrške mogu da se daju u smislu nečega postojećeg što želite da unaprijedite. Možete da aplicirate za ostale programe u poljoprivredi – naveo je Spalević.

V.d. rukovodilac Službe za poljoprivredu Boris Spalević pitao je da li na papiru imaju probleme.

–Ako vi očekujete da ja vama radim razvojnu strategiju ovoga kraja, to je odmah greška. Razvojna strategija treba da se radi i sa lokalnom zajednicom, i sa ministarstvima i sa turističkim organizacijama. Mjere su takve kakve jesu, ja bih volio da je ovdje više para – naveo je Spalević.

Milanka Milikić ukazala je da su Duške jedino selo koje nema vodu.

Mi još nemamo vode, a 21. vijek je. Duške hoće poljoprivredu, a nemaju vode. Gledam kada će da kapne kap kiše – rekla je Milikić.

Mjesnu zajednicu što prije formirati

Savo Orović je ukazao da je neophodno što prije formirati mjesnu zajednicu.

– Ovdje nema mjesne zajednice, nemamo predsjednika MZ. To treba konstitutisati prvo pa preko njih ići u dalju realizaciju infrastrukture da bi se narodu olakšalo i da bi nastojali da vratimo narod selu – poručio je Orović.

Pavle Boričić je ukazao da stanovnike Lijeve Rijeke najviše bole putevi i voda.

–Dajte da tražimo da nam dođe zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, da dođe neko iz lokalne samouprave pa da iznesemo probleme. Pitanje vode za Duške se ganja evo 30 godina. Sve oko puteva i vode imamo napismeno – rekao je Boričić.

Boričić se bavi pčelarstvom, voćarstvom i poljoprivredom. On je pitao da li može da konkuriše za razne vrste sadnica.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …